Pneu koutek

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
Sajmik
Řidič začátečník

Re: Pneu koutek

Příspěvek od Sajmik »

Dotaz k Hankook winter i cept evo3 a problematice XL bočnic. Už od začátku jsem vůbec nebyl spokojen s celkovým gripem na sněhu. Přisuzoval jsem to relativně nízké bočnici, tak je už několik sezón jezdím, rozměr 235 45 18 na Tesla Model 3. Letos jsem měl ale porovnání s 718 Boxsterem na tři roky starých Michelin PA4, rozměr 235 a 265 40 19 a přišlo mi, že fungují na sněhu mnohem lépe. V testech nicméně vychází na sněhu lépe Hankook + Michelin je starší guma a ještě na autě, které by nemělo fungovat na sněhu lépe - širší zadní pneu, tvrdší podvozek, tvrdší uložení podvozku. Na druhou stranu je ale o 400kg lehčí.

Přemýšlím teda čím to je. Že by jen tou váhou? Obě pneu mají hmotnostní index 98, rychlostní index je stejný, ale Hankook je XL. Taky je dost rozdíl v tlacích, Tesla má předepsáno 2,9 (ale reálně jsem tam měl většinou na sněhu tak 2,7) a Boxster 2,1.

Má někdo porovnání stejných XL a ne XL zimáků na stejným autě? Myslím si, že to musí být buď tvrdší XL konstrukcí nebo těmi vysokými tlaky na relativně lehkém autě (Model 3 váží méně než aktuální 330d xDrive).
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Ja si myslim ze to bude hlavne vahou auta. Tesla vazi o 500kg viac a to na snehu robi obrovsky rozdiel

Na asfalte pneumatika drzi hlavne pomocou adhezie. A adhezia rastie viacmenej linearne s hmotnostou auta... Cim tazsie auto, tym vacsia pritlacna sila na pneumatiku ktora pomaha "porazit" zotrvacnost tazsieho auta.

Ale na snehu uz adhezia nehra taku rolu, tam ide o "mechanicke zahryznutie" do snehu, pneumatika sa musi zakusnust... A tento zaber na snehu sa s narastajucou hmotnostou auta zvysuje len velmi pomaly. Zotrvacnost tazsieho auta rastie, ale sily ktore vie preniest pneumatika na snehu uz nie.
Sajmik
Řidič začátečník

Příspěvek od Sajmik »

Díky za zprávu.

Ještě jsem na ty hmotnosti koukal detailněji a je to (k mému překvapení) rozdíl jen 340 kg. Ale i tak se už přikláním k tomu co píšeš.

Ty pneumatiky mě napadly i proto, jak dobře se choval na sněhu MB C200 W205 na 205 60 R16. Ve skutečnosti to ale možná bylo spíš tím, že vážil téměř stejně jako Boxster. :D
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

Názor znalejších? S tím jsem snad vedle nešlápl?
20260427_155807.jpg
Chápeš to?
Spectral
Mistr volantu

Příspěvek od Spectral »

TD: V poho guma. Ale vždycky je potřeba popsat i své potřeby a očekávání. Je to sportovní guma pro běžné silniční využití, tzn. má být nejen přilnavá na suchu, ale i na vodě, s dobrou životností (byť ne jako turistická či eko guma), komfortní. Pokud jsi něco takového sháněl, je to dobrý výběr. Pro rekordně vysoký nájezd a maximální ekonomii dobrá není, stejně jako není určena na pravidelné výlety na okruh.
:ar!
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Za mna najlepsi sportovy kompromis. Dal bych si ju na vsetky svoje auta keby sa mi robila v ich rozmeroch 8-|
Konzerva od sardiniek s LSD
7-miestne GTI
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

Spectral: Tak nějak bych to shrnul. Díky

Trošku jsem váhal, zda nevzít 225 (disk by to snesl), ale kromě toho že by to bylo trochu balonový, jsem se bál co by to dělalo na mokru
Chápeš to?
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Truck Daškam píše: včera, 20:46 PS5 ...Trošku jsem váhal, zda nevzít 225 .... jsem se bál co by to dělalo na mokru
Spekulace: PS4 225/40 a 255/35 R18 byly asi nejlepší gumy na hluboké vodě co sem gdy yezdil, ty PS5 vypadají hodně podobně.... ale ešče sem je nejezdil. *-:)
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Odpovědět