Cyklistické vlákno

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
Zajda
Letec

Re: Cyklistické vlákno

Příspěvek od Zajda »

Jeden dotaz pro historiky - provozuju trekingové kolo s Deore LX 3x9, Shimano řetězy na tyto sady se ještě nýtují.
Nýtovačku jsem koupil kapesní abych ji mohl vozit s sebou. Zkusil jsem nový řetěz v první fázi spojit přibaleným nýtem. Rychlospojku jsem měl připravenou v záloze, protože jsem tušil jak to dopadne. A dopadlo :-)

Dával jsem si pozor aby se článek na straně kudy vyleze nýt opíral o kraj nýtovačky, tlačil jsem dokud jsem nenarazil na větší odpor.
V tu chvíli hlava nýtu na tlačené straně vypadala cca jak u těch z výroby.
Ale na druhé straně mi to asi o 3-4 desetiny vylezlo.
Očividně že se mi podařilo deformovat vnější články - všechny mají 6,28-6,3 mm a ten nýtovaný měl 6,0 mm.
Zřejmě jsem teda tlačil o těch pár desetin víc, hlava nýtu sice nezalézala dál do materiálu ale vzala ten článek s sebou. Je ta úvaha správná? Řeší to nějak dílenská nýtovačka (přesnější/stavitelná rozpěra uvnitř článku) nebo jen šikovnější ruce?
20260419_232823.jpg
20260419_232939.jpg
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
//// 1.6 ECOjet
Brus
Letec

Příspěvek od Brus »

nytoval jsem retezy 9, 10, 11 tou nejlevnejsi malou nytovackou od force (podobna, jen s jinou rukojeti) a rekl bych, ze se mi to podarilo asi vzdycky, aniz bych nad tim nejak moc premyslel. Zkus to jeste jednou, treba to byla nahoda. nejdriv to jde ztuha pak v tom cvakne, chvili to jde lehce a kdyz to zacne jit znovu ztuha, tak je hotovo
Pravda vyděsí
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Taky sem kdysik nýtoval (levnou) nýtovačkou a skoro pokaždé s podobným negat. výsledkem (= "sevřený" článek) - nůž silou nacpaný sikovkama mezi bočnice článků to dycky vyřešil/roztáhnul.
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Zajda píše: sob 25 dub 22:37 Určitě existuje komponentové optimum v poměru cena/výdrž, které má smysl řešit při intenzivním využití, ale nejlepší zážitky na kole zpravidla nebudou definovány specifikací kola :-)
Velmi trefně napsáno :ymapplause:
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Mě třeba naprosto baví reinkarnace trekingového kola z roku ~2010 s 28“ (700C) koly, ještě s V-brake. Učím se na tom základní údržbu, poprvé vživotě jsem si vyměnil sedlo, pneu nebo řetěz, s vědomím že největší škoda na materiálu kterou můžu způsobit je v řádu stokorun :)

Dneska pozici těchto kol přebraly spíše gravely, pak jsou až MTB s širokýma řidítkama, ani jedno mi posezem nevyhovuje. Už jsem na tom naložený dojel na Slovinsko, do Polska, letos se zas někam chystáme.
Pokud nezlomím rám, asi nebudu mít důvod měnit, náhradní díly jsou pořád k dispozici.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
//// 1.6 ECOjet
Odpovědět