Drtivá většina běžně prodávaného pečiva není celozrnná, čímž přichází o řadu pro tělesné zdraví cenných látek, a navíc do nich jejich producenti nas..ypou qanta cukru, soli, aromat, emulgátorů, stabilizátorů, "kypřících" látek aj. "lahůdek", aby podle chuti se rozhodující nakupující co nejvíce navnadili.
Nejlépe se na pečivo vykašlat (ne doslova, to by vás v současné době antivirové hysterie mohli taky přímo v obchodě zlynčovat

) úplně. Nebo si najít třeba menší lokální pakárnu, zkusit nějaké "farmářské" šopy s místní produkcí etc., zeptat se na složení a požadovat jen celozrnné, nebo nejlépe pečivo ze zrní neobsahujícího lebek. Problém pak ale bývá s poněkud nespokojenými chuťovými pohárky.
Edit k výživě: K té divoké zvěřině/rybě možno přidat třeba škrcenou hnědou rýži nebo svařený brambor, luštěninám se též nevyhýbat - nejlépe v naklíčené podobě.
Nebo si jako tradiční chech dát v hospodě na přepáleném rostlinném tuku připravenou sýrovou smažku s hranolkama a tatarkou, zapíjet dvanáctkou a prokládat hanáckou.
