Mám škodu octavii 1 s motorem 1.6 SR 74kw. Má najeto 199 300 km. O auto se původní majitel staral na výbornou. Servisní prohlídky (výměna oleje, filtrů atd. atd.) opravdu dodržoval poctivě a nic nezanedbával. Auto jezdilo převážně po městě (Praha), ale dle pána (dlouholetý známý) s tím občas zajel někam na výlet po dálnici/okreskách. Ovšem to bylo velmi zřídka. Auto mám jako 2. majitel, pán auto kupoval už rovnou z výroby v roce 2001. Tudíž mám i celkem jistotu, že by nemuselo být stočené

Chtěl bych se vás zeptat, zda je normální spotřeba 10-12 L/100km. Při kratší jízdě (např. 5 km po Praze) palubní počítač zůstane i klidně na 13L. Ovšem většinou se spotřeba zastaví okolo těch 10-11L (když po té Praze jedu třeba 15 km a více). Při jízdě po dálnici (cca 120-130km/h) se spotřeba pohybuje okolo 9 L/100km. Můj kamarád má stejné auto, stejnou motorizaci, stejný rok výroby a dosahuje hodnot do 8L / 100 km po Praze. Sice to není žádný drastický rozdíl, ale i tak mě to trošku štve

Neví někdo, nebo nemá někdo z vás nějakou zkušenost / radu / typ?
Budu rád za cokoliv. Vím, že to není tak drastické, ale štve mě, že kamarád jezdí za 8L v pohodě, a já ač se snažím, jezdím za 10-13 L. Ono i těch pár litrů se pak projeví v peněžence.
Případné nedostatečné informace na přání doplním. Už jsem googlil dost, našel jsem spotřebu i 6-7 L po městě, ale to už mi přijde extrém a sám tomu moc nevěřím, vím že tyhle motory celkem žerou, ale že by žraly jak sousedovo BMW, to se mi moc nezdá.

Předem moc děkuji všem, co se pokusí poradit