Nechal jsem jsem SW odstranit funkci EGR ventilu. Teorie je jasná, do válců bude proudit výhradně čistej vzduch, nebude se zanášet ventil samotnej a sání s vířivýma klapkama bordelem z výfuku. Absence spálených plynů a stoprocentní plnění válců čistým vzduchem by mělo mít pozitivný vliv na chod motoru. EGR ventil je standardně mimo provoz při plným plynu a ve vyšších otáčkách (přesný číslo neznám), tzn. že jeho zaslepení nemá vliv na maximální výkon ani jeho průběh, ale může mít vliv při částečném zatížení. Jako negativum se uvádí pomalejší zahřívání, ale podle toho co jsem načetl, tak čím starší auto, tím by to mělo mít menší vliv, protože v ranných dobách EGR začínal pracovat až po zahřátí na určitou teplotu. S postupem technologií a r.v. přibližujícím se současnosti pracuje částečně už od nastartování motoru.
Čekal jsem jak velká změna nastane a je celkem masívní. Motor je daleko ovladatelnější, mnohem líp reaguje na pohyb plynovýho pedálu. Na první tři kvalty při volném městském ježdění neni problém nechat motor zrychlovat už od hranice 1200 otáček. Z nepříjemnýho courání po městě je pohodový ježdění. Zpřesnili se meziplyny. Skoro mám chuť napsat, že je radost s tim jezdit

, plus celkem kacísřskou myšlenku, že ovladatelnost motoru už je mnohem blíž benzínový R6 než sériovýmu 2.0d.
Z čeho jsem byl trochu hotovej, že auto po úpravě netáhlo tak jako před tím a mělo docela nepříjemnej zvuk. Teď mám najeto zhruba 1000km, výkon je v normálu, zvuk je takovej pravidelnější a kontinuálnější v celým rozsahu otáček. Motor se celkově zklidnil. Sedalo si to několik stovek km. Vysvětluju si to autoadaptací na nový podmínky, kdy měl motor najednou víc O2 než čekal.
Delší ohřívání nepozoruju, pokud je není to nic výraznýho. Zcela určitě to prospělo ovládání auta a předpoklám i životnosti některých agregátů.