Měl jsem teď i40 na víkend. Specifikace stejná jako testovaná, tedy cw 1,7 CRDi 100kW Premium s navigací. Já ji měl bílou, která je naprosto luxusní. Nejsem žádný spisovatel, ale stačí pár slov. Klobouk dolu před Hyundai. i40 má pár svých much, s většinou kterou uvedl autor článku naprosto souhlasím, ale ve všech ostatních ohledech je to stejně dobré né-li lepší auto než Mondeo, Avensis či Passat nebo v neposlední řadě natažený Superb. Navíc můj subjektivní pocit je, že i40 je nejhezčí ze jmenovaných konkurentů (Superb je prostě hnus, Passatu nová generace uškodila, Mondeo už taky není tak rajcovní jako na začátku a Avensis je podle mého názoru nedotažený). Musím dát za pravdu autorovi článku, že motor není optimální. Na to "mrtvo" do 2000 otáček si člověk musí zvyknout a počítat s ním na každé křižovatce. Možná tomu pomůže 135kW diesel, který má přijít v příštím roce. Zhruba za týden se mi do ruky dostane 2,0 GDi tak sem poté umístím zkušenosti s benzínem.
Zpátky k autu jako takovému. Ve výbavě Premium snad nechybí nic co by normální člověk mohl potřebovat. Možná elektricky ovládané víko kufru, které v předprodukční verzi bylo, ale do ceníku ho nedali. Krásný display palubného počítače, vše přehledné a intuitivně ovládané.
Vlastně mi na autě jako celku vadily jen dvě věci. První jsou lakované plasty ve středovém panelu. Stačí jen pár vteřin a jsou upatlané

Druhá věc, která mi vadila jsou poměrně malá zpětná zrcátka, ale to je asi o zvyku.
Hyundai teď má jen jediný úkol...přesvědčit potencionální zákazníky, že už je stejně dobrý jako VW, Škoda, Ford...on je (ne celou modelovou řadou, ale novými modely ano), ale je bohužel ještě spousta lidí, kteří si to nechtějí připustit.
Snad jen hodně štěstí, protože i40 je vážně skvělé auto.