Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
littleon
Spolujezdec

Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Příspěvek od littleon »

Zdravím vás ve spolek. Předem se omlouvám za délku textu, ale je to nutné pro pochopení mé situace.

V roce 2016 jsem si vybíral z několika typů různých značek a nakonec nejlépe splnil moje požadavky Fiat Tipo Hatchback 1,4L, 120k, kufr 440L (s plnohodnotnou rezervou). Chtěl jsem jednoduché auto, ideálně co nejméně asistentů (byl jsem profesionální řidič, v kamionech jsou asistenti o řadu let déle, tak víme, jak jsou poruchové, jak jsou otravné a jak drahé i jejich opravy, resp. výměny) a s dostatečným kufrem na nákupy. V roce 2019 jsem jej koupil znovu, protože mne naboural opilý řidič MPV (totálka obě auta) a já z toho vylezl bez škrábnutí - sám jsem se divil.

Rok a půl hledám za toto auto náhradu - marně. Abych osvětlil o čem je řeč. Do práce to mám 10km, 1-2x měsíčně jezdím na otočku 600km a k tomu běžné ježdění plus nákupy (jsem z malého městečka, do "nevesnického" krámu 20-30km), v neposlední řadě dovolené 1500-2000km jednosměrně. Do toho mi stárnou rodiče a tak potřebuji, aby se jim lépe vystupovalo. Čili hledám opravdu univerzální auto. Nafta a přímovstřik díky krátkému nájezdu do práce vypadly ze hry a elektromobil je diskvalifikován díky delším trasám. A jestli jsem něco nepřehlédl - a v tom spočívá můj první dotaz - tak na trhu není nic, čím bych mohl nahradit Fiat Tipo? Přijde mi to až úsměvné, kdyby to nebylo smutné.

Druhá část dotazu: Došel jsem do stavu, kdy zvažuji, že si Tipo nechám ještě pár let čistě na ježdění do práce a pořídím "pro jednoho člověka" druhé auto, na zbytek vyjmenovaného ježdění. V takovém případě se vracím na začátek, ale není to veselé hledání. Nafťáků je jako šafránu nebo stojí 800tis a více, hybridy jsou podle recenzentů nevhodné na dálniční cestování (tohle auto by jezdilo dálnice cca z 80%) a už toho mám plné zuby a řekl jsem si, že zkusím, jestli se mezi vámi nenajde dobrá duše a něco nenadhodí.

Moje požadavky: max 4 dospělí, kufr minimálně těch 440L (ověřeno v praxi) a když bude víc, bude jenom dobře, musí se z toho době vystupovat seniorům a mít překryté prahy, aby si nemuseli pucovat kalhoty, když vylezou, vyhřívaný volant a sedačky, slušné audio s dobrým handsfree, ideálně DAB. Motor bych preferoval naftový a rád bych měl možnost přidat bufíka. Kdyby to byl benzín, tak bych rád rozmraz předního skla. Co bych rád nebo byl bylo ideální, není nutné, ale bylo by to fajn. Motor samozřejmě aby odpovídal váze vozu, nechci dopadnout tak, že auto bude při přejezdu Alp úpět a naříkat, jak to vidím vždy u těch, kteří se nechali přesvědčit, že 1,3L tříválec pohodlně postačí a přes Alpy se to sune stovkou. Ne děkuji, jsem i s Tipem zvyklý dát tachometrových 140 a jet tak celou dobu (ano, spotřeba roste ze 7 na 8 i 8.5L, ale to je mi fuk).

Pokud se najde dobrá duše, kterou něco napadne a nebude to stát mega a víc, budu velmi vděčný. Nerad bych skončil s osobní dodávkou, kam to začíná směřovat. Dokonce zvažuji i operák, protože se situace tváří, že by se mohly vrátit nějaké realističnější motory i do neprémiových aut. Chtěl bych vás poprosit, aby padaly jen konstruktivní nápady/názory, nechci tu vyvolávat nějaký flame, ani hromadné nadávání na EK/EU. Jistě si zaslouží v tomto případě poslat do patřičných míst, ale to dělejme jinde. Děkuji předem všem, kteří odpoví a budou plus mínus respektovat mé parametry.
HondaMan
Letec

Re: Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Příspěvek od HondaMan »

Tipu budou nejblíže Dacie.
Illegal only when police there, police not there habibi everything legal.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Taky sem chtěl naspat tu velkoprostorou Dáčii (nevim, jaxe zove). A i dyž to tazatel nechtěl - kdo zato může? Ano Úhnije.
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

Možná jsem to měl napsat příměji, mě je jedno "co to bude", vím že nechci platit prémiovku, ale jinak mi na výrobci, značce, státní příslušnosti :), vůbec nezáleží. Před Tipem jsem měl od Opelu po bavoráka. Vždy jsem vybíral na základě konkrétních požadavků. Dříve bych se nad dáčkou ani nepozastavil, ale teď se již neofrňuji, ale stávající motory Stelantisu mne, popravdě, úplně nelákají...
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

oprava, mělo být Renaultu a Stelantisu. Byť nafťáky ze Stelantisu prý špatné nejsou...
Odpovědět