Politický koutek

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
petr_riha
Letec

Re: Politický koutek

Příspěvek od petr_riha »

Pořád to je jen průměr. Medián by byl samozřejmě lepší.

Máte někdo představu, jaké jsou peníze v německém státním sektoru? Já jen, že naše tabulky jsou výsměch, a do průměru se promítají.
Jsou v Německu natolik rozevřené regionální nůžky jako u nás (Praha vs. Ostravsko, Mostecko)? Pokud ne, bylo by fajn ten průměr korigovat, protože pokud u nás takové lokality jsou (a ty lidi jsou ochotní za to tam pracovat) a v Německu nikoliv, je unfér je počítat.

Naopak, pokud vezmu průměr/medián v Praze a v jakémkoliv jiném Německém městě podobné velikosti, životní úroveň (ne jen mzda, ať už průměrná nebo mediánová) bude u mnoha měst srovnatelná, ne-li vyšší v Praze.

Porovnání Česko vs. Východní Německo už tak špatně nevyznívá, že?

Brus: ano, v průměru se to posouvá pomalu, ale tvrzení, že se nůžky rozevírají, prostě není správné. Navíc v dnešní době nikomu nebrání do toho Německa jít pracovat, pokud si myslí, že to je prdel. Já jsem toho za čarou na více místech ve více zemích prožil dost, nikdy jsem se neměl špatně (nemám ani tady), ale bez práce ty peníze nebyly nikdy.

Nejvíc pindaj lopaty v hospodě u piva, který pro to, aby se měly lépe, neudělají vůbec nic. Kdo chce makat a kdo chce makat na sobě, prachy si vydělá. Dnešní doba s nulovou nezaměstnaností tomu přeje.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Brus
Letec

Příspěvek od Brus »

německo má chudší regiony stejně tak, jako je má česko. Na průměrnou mzdu v německu dosáhne cca třetina lidí, ono se to nebude příliš lišit s CZ
Pravda vyděsí
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Jasně, jsou chudší a bohatší regiony. Otázka je, jestli jsou tam ty nůžky tak otevřené jako u nás. Já si to nemyslím, vyloženě chudý německý kraj vůči zbytku země, jako je u nás třeba to Mostecko, si nevybavuji (ale to neznamená, že není).

Pokud porovnáme srovnatelné, tzn. Praha vs. podobná města, ČR vs. východní Německo (které má navíc oproti nám výhodu, že ho ekonomicky táhne nahoru zbytek země), tak ten rozdíl není tak propastný.

Je to jen o tom, jaká čísla a jak chceme interpretovat. A jak na sobě chceme makat, abychom se měli lépe, každý tu možnost má.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Záleží na interpretaci. Já mohu dobře porovnat z osobního pohledu českou a německou stranu Šumavy. Ti, co nejezdí pracovat do Německa, mají platy, a tedy životní úroveň oproti bavorským sousedům hodně mizernou. A oba regiony patří v kontextu svých zemí mezi chudší.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Jasně, porovnáváš relativně chudé Jižní Čechy (není tam práce, kdo něco umí, uteče do republiky nebo přes čáru a zbyde spíše nekvalifikovaná prac. síla) s nejbohatší spolkovou zemí Německa.

Poznámku o tom, že by Německá strana Šumavy patřila k těm chudším v rámci Německa vidím, neumím ji ověřit, ale moc se mi jí nechce věřit. Čímž neříkám, že to nemůže být pravda.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Žiju už 15 let halb und halb v Ostbayern okres FRG a na západě Čech okolo Plzně (PM, PJ). Nikdy jsem nepracoval a nepracuji ani v jedné z těch oblastí, byl a jsem činný obchodně po Evropě, takže trochu přehled mám. Ten náš okres je historicky hodnocen jako "nejchudší skříň" Bavorska. Přesto když porovnám kvalitu života (mzdy, důchody, dopravní infrastrukturu, služby, dostupnost zdravotní péče, kupní sílu, čistotu ovzduší, úklid), tak je ten nejchudší bavorský okres na míle vpřed před okresy okolo Plzně, o Pošumaví ani nemluvě.

Není tím vinen jen Fiala, jsou vinny všechny předchozí vlády včetně jeho, možná asi my všichni, že jsme příliš dlouho tolerovali a tolerujeme lumpárny. Prostě jsme tu příležitost před 35 lety nechytli za pačesy z té správné strany. Já to vyřešil přestěhováním se, mám napůl německé předky, cítím se doma na obou stranách hranice. Bohužel to, že celá Evropa včetně mně milých zemí Česka a Německa (ano, mám rád obě země) jde do háje, to už je jiná kapitola. I tady v Německu už je to výrazně horší než před 15 lety, o Německu před rokem 89 ani nemluvě, to jsem jezdíval jen na pár dní na návštěvu příbuzných na jejich pozvání a většina Němců na tu dobu vzpomíná.

Asi tolik, moje vidění života v obou zemích se opírá o osobní zkušenosti, někdy si lidé v Česku Německo až moc idealizují, také to není ráj na zemi, ale žije se tu líp, to je fakt.

Vše výše uvedené nic nemění na tom, že volba mezi Babišem a Fialou je děsivá, v podstatě i volba mezi ANO a ODS, obě partaje mají tolik másla na hlavě. A Fiala povídá také nesmysly, jen kultivovaněji než Babiš.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

A ještě je rozdíl ten, že Fiala není gauner. Je cokoliv, ale mafiánský gauner to není.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Pritom za to jak drzi Blazka by si nakej podil zaslouzil
black on black, petliter, jebem na too :ar!
Brus
Letec

Příspěvek od Brus »

řidičBOB píše: úte 19 lis 17:56 A ještě je rozdíl ten, že Fiala není gauner. Je cokoliv, ale mafiánský gauner to není.
na tom se klidně shodneme, ale jako kvalifikace na premiéra je to žalostně málo.
Pravda vyděsí
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Jen ze zájmu, koho by sis jako premiéra představoval? (aniž bych chtěl hodnotit, zda je dobrý či nikoliv, nebo zda je Fialova kvalifikace dostačující)
Odpovědět