Mondeo jsem měl 4 roky, měl jsem dvě po sobě a v září ho prodal z důvodu přechodu na MPV kvůli přepravě tří autosedaček a neskutečného množství krámů na stanování apod.
Mondeo je super auto, zejména kufr je podle mě nejlepší ze všech kombi, co tu byly kdy na trhu. Není největší na objem, ale tvarem je nejpraktičtější a nejskladnější. Plus bonus absence nákladové hrany, takže si na kufr pod otevřené dveře v dešti sednete a přezujete se...
Dále se nádherně řídí a to zejména po dálnici, směrová stabilita je neuvěřitelná. Za další dlouhá šestka, takže při stotřiceti je slyšet jen kola a vítr. Motor s variabilními lopatkami reaguje úžasně na plyn, zabere okamžitě, toto je u Euro5 motorů bohužel pasé.
Celkem odolný interiér, nezlobí elektronika, praktické přihrádky na brýle a další malichernosti...
Mínus je jasný - každé Mondeo jednou čekají vstřiky a čerpadlo. Mě to taky potkalo. Bohužel nejjednodušší část vstřikovacího řetězce, nízkotlaké čerpadlo nasávající naftu z nádrže, se přidírá a špony z něj odrovnají vysokotlaké čerpadlo a vstřiky. Jednoho dne vaše Mondeo nenastartuje. Oprava je do 50 tisíc.
Dále bohužel s přibližujícím se čtvrtmilionem kilometrů přibývají opravy, které sice jednotlivě nestojí tak moc, ale dohromady se to nasčítá. U mě jen za poslední rok a půl namátkou - nový chladič klimy (6.000), nová zadní ložiska (2.500 až 6000 podle toho kdo to dělá), nový zadní díl výfuku (2.500), hadice od turba (3000), tlumiče, čepy, kosti... u předchozího Mondeo zase třeba zámek centrálu, také chladič klimy, převodovka startéru... Prostě je to auto za třičtvrtě milionu a pokud ho člověk koupí za 50-100 tisíc, musí počítat s investicemi. V inzerci jich je mraky, ale dobrých kousků je jako šafránu. Moje, co jsem prodával, bylo celkem ok, potřebovalo do budoucna jen novou spojkovou sadu a přední kotouče. Nutno ale říct, že ani po repasi vstřiky už nejsou jako nové. Někde na fóru jsem četl, že repasované vydrží jen 30tkm, nevím, co je na tom pravdy.
Velmi pěkný a výstižný článek, pod který se můžu podepsat:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013111602