Oct II 1,8TSI - změna ve žravosti oleje - čo s tým?

Jen o škodovkách a dalších autech českých značek.
Odpovědět
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Re: Oct II 1,8TSI - změna ve žravosti oleje - čo s tým?

Příspěvek od jarka »

exfun: tak to nechápu, vždyť se přece právě u autorizáku můžeš jednoduše objednat na nějakou určitou hodinu? Aspoň já to tak vždycky dělám a funguje to v pohodě (je to teda u obyč značek a né u těch prémijových...). A u autorizáku máš na každý výkon normovanej čas, takže ti dopředu řeknou jak dlouho jim to bude trvat a kolik to bude stát a tyhlety banality jako výměna oleje pak snad nemůže být problém udělat plánovaně na počkání???
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
glider
Pan Řidič

Příspěvek od glider »

vsak uz to napisal, ze meni auta relativne casto, takze sa mu neoplati/nechce riesit skrateny interval
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

To je snad jasné, že objednat se lze. Ale stejně tam s tím autem musíš... A musíš si intervaly hlídat sám, což je taky opruz.

Shrnu to asi takto - souhlasím s tím, že častější výměna oleje je pro motor lepší. Na druhou stranu je to nákladnější a to hlavně časově a prostě to (mě) obtěžuje, stejně jako každý servis (tedy platí čím méně, tím lépe- pro mě, ne pro auto). Každý má jinak nastavený průsečík vlastního pohodlí a lepšího stavu auta. Kromě teorie a pár fotek zadřených motorů (což je něco jako fotky zakouřených plic a stejně lidi kouří) jsem se ještě nikdy nedostal k nějaké přesvědčivé informaci, co znamená to "lepší" pro motor v reálu. Chápu veškeré argumenty strojařů, proč měnit častěji, ale lepší je i nájezd 350t. místo 340t. km a o těch 10t. vyšší nájezd by ta námaha nestála... Pokud někdo neukáže nějakou seriózní studii, která dokáže kvantifikovat to "lepší", osobně budu považovat intervaly nastavené výrobcem za dostatečnou péči a z pohledu efektivity nejefektivnější starost o motor (nejlepší poměr starostí a výkonu).
Back to basics.
Příčina -> následek
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

exfun: hele tohle chápu, že se ti nehce a prostě to máš jinak, jen jsem nechápal to chování tvých servisů. Jsem si chvíli připadal s těma svýma zkušenostma jak vip klient :) .
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Objednávka je jasná, ale jen to prostě není teď hned - nemůžu tam dojet a teď mi to udělejte. A vzhledem k nepřesvědčivému výkonu Brněnského servisu jezdím na servis do Olomouce. Tím míň. se mi tam chce častěji ;)
Back to basics.
Příčina -> následek
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

zpátky k tématu:
víte někdo, jak fungují čidla kvality oleje?

Mně servis nastavuje 20.000km, ale během intervalu se mi běžně interval zvětší na 23-25.000km. Jednou jsem aktivně dolil 0,5l oleje a okamžitě se mi prodloužil interval a jel jsem tuším po 27.000km. V servisu mi pak řekli, že si auto hlídá kvalitu samo a když někdo prasí a víc zatěžuje motor a olej, tak nastavený interval zkracuje a řidičů slečny Daisy naopak prodlužuje... Po tom dolití se interval zvýšil skokově....

U Audi mám pocit se interval jen zkracoval, přes nastavený to nešlo. Ruku do ohně za to nedám nebylo to moje auto.
Back to basics.
Příčina -> následek
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Tohle jednou řešil známý na TT a prý tam žádný čidlo není, jen jednotka počítá množství studených startů a ostatních příznivých/nepříznivých režimů v jakých auto provozuješ a podle toho ti vyhodnotí interval výměny oleje. On třeba hodnějezdí kratší vzdálenosti do cca 8-10km a i při použití LL oleje mu to třeba nahlásí nutnost výměny už při 15kkm.
Bond007
Economy Run Master

Příspěvek od Bond007 »

cidlo kvality oleje je absolutni picovina. Neexistuje ;) da se leda udelat chemicky rozbor oleje, ale jakykoli cidlo na to je nesmysl. Funguje to pouze tak ze system pocita studeny starty, spotrebu a jeste ruzny jiny promenny a z toho si dopocitava jak asi ten olej vypada.
BMW ///M3 competition
Mini Cooper JCW
Bond007
Economy Run Master

Příspěvek od Bond007 »

sakra, pozde :)
BMW ///M3 competition
Mini Cooper JCW
Pickuper
Letec

Příspěvek od Pickuper »

jestli nějaký čidlo existuje či nikoliv sice netuším, ale principiálně to není žádný problém. Olej v průběhu času minimálně mění barvu a dostávaj se do něj různý sračky z motoru tudíž bude měnit i svoje fyzikální vlastnosti (teďka vyloženě fantazíruju, ale dovedl bych si představit např. změnu el.vodivosti v závislosti na zasranosti toho oleje) který už jsou nějak jednoduše změřitelný a převeditelný na jedničky a nuly. A podle toho co výše psal Fun to tak nějak musí minimálně u některých výrobců fungovat. Pokud motor počítá sudený starty atd. tak pouhým dolitím oleje se servisní interval těžko může prodloužit neb příslušná ŘJ těžko pozná, že dokápnul půl litránku a vylepšil kvalitu stávající náplně...........
Niko nadžanel ko kerdža
Odpovědět