IT poradna

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
pavproch
Letec

Re: IT poradna

Příspěvek od pavproch »

Jo, to máš vlastně pravdu, fčíl budu pár týdnů zase tlačit ráno do hlavy než budu potřebovat další. Kuju za podnět nad tím uvažovat takle.
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

PC-pololama zase prosí o pomoc, neboť sa zdá, že je fkoncích se svými polo-omezenými znalostmi pc:

Kancelářské/domácí asi 10let staré PC drahé 3/4 (Win10Home) má HDD 120GB a ten je plný z 95%. Zkoumal sem to, data mají asi 15 GB a nejsou tam žádná nad/zbytečná data (žádné filmy apod žrouti prostoru). Vyčistil sem i staré nepotřebné WinUpdate (keré mi to nabídlo ke smazání), cache, mezipaměti atd. A stáhnul/použil i CC Cleaner. Furt ale enem ca 7GB volného prostoru. Zbytečné programy tam taky nejsou.
Systém (sám od sebe) ukazuje, že není HW vhodný pro upgrade na Win11 (ty mám na svém PC já, porovnával sem i velikost systémové složky a nic by se tím stejně neušetřilo).

Neporadí někdo (zůraznuju - PC POLOLAMA!) něco/jak uvolnit víc místa?

(Nové železo s větším HDD/SSD semi kupovat nechce, tohle furt dobře/bezporuchově funguje).
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Vymen len samotny SSD disk.
https://www.mironetcz.sk/wd-blue-sa510- ... +dp531018/

so 120GB to bude vecny(prehraty) boj.

Idealne hned, kym sa este da(vsetky pamate a disky rapidne stupaju na cene kvoli AI)
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Větším diskem se nic nezkazí.

Jen k PP, "dat" tam není 15GB... letmým pogooglením se dá najít, že Win 10 Home potřebují pro svůj chod mezi 20 a 30GB místa. Zbylých téměř 90GB jsou tvá "data", ať to nezýváš jakkoliv. Co z toho můžeš/nemůžeš smazat ti bohužel poradit nejde, to musíš vědět ty.

Většinu toho bude (tipuji) zabírat složka s programy, nevím, jak teď, dříve to bylo "Program Files" a "Program Files x64" na startovacím disku.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Nejsou. Užitečných dat je tam 15GB, zbytek sou (i skryté) soubory Windows, uPdatů, Mozilly atd na C: . Tečka. Samotné programy (tam i tam dohromady) asi 8GB a jaxem spal není v nich nic nadbytečného.
Měnit (část) HW (HDD) semi nechce/nebudu. Spíš dyby byla nějaká utilitka na opravdové pročištění toho C: (hlavně WinUpdate - smazání starých updatů, které se stejně už nikdy nebudou odinstalovávat.) Jaxem spal, CC cleaner už aplikován, ale nepřinesl téměř nic.
Odpovědět