Tak 4.6. mi přišel příkaz, že mám zaplatit 2.000 Kč.
18.6. jsem podal odpor, ve kterém jsem zmínil podezření na šikanozní a selektivní výkon úřední moci. Dále na chybnou argumentaci, která zjevně nesouvisela s mým případem. Také jsem poukázal na chybějící materiální aspkekt přestupku. A závěrem jsem navrhl smír s dovětkem, že jsem ochoten se odvolat ke kraji a do té doby každý den volat MP na přilehlou ulici, kde doufám, že budou přestupky řeseny se stejnou důsledností s jakou je vedený postup vůči mě, tak jak tomu má být v zájmu rovného uplatnování zákona. Tolik ve zkratce.
Včera mi přišlo sdělení od úřadu, že příkaz nabyl právní moci už 13.6. a já podal odpor 18.6., tedy odpor je bezpředmětný. A že v příkazu byla zřejmá nesprávnost a úřad vyhotoví opravné rozhodnuti.
V opravném rozhodnutí se píše:
"Podle § 70 správního řádu právo podat odvolání proti tomuto rozhodnutí má pouze účastník, který může
být tímto usnesením přímo dotčen. Proti tomuto rozhodnutí se lze podle ustanovení § 70 správního řádu
odvolat do 15 dnů ode dne jeho doručení ke Krajskému úřadu Středočeského kraje, Zborovská 11, Praha
5, a to podáním učiněným u Městského úřadu XYZ. Odvolání nemá odkladný účinek.
To, že jsem prošvihl lhůtu na odpor je blbé. Domnívám se však, že v příkazu
chyběla zásadní informace o přesné lhůtě, ve které lze proti příkazu podat odpor. V příkazu, v poučení se jen
vágně uvádí:
"Lhůty pro vydání rozhodnutí začínají znovu běžet dnem podání odporu.". Není zde výslovně uvedeno, že odpor lze podat do 8 dnů od doručení příkazu.
Domnívám se tedy, že
celý příkaz trpí právní vadou, přičemž vycházm ze správního zákona 500/2004, který říká:
§ 68 odst. 5 V poučení se uvede, zda je možné proti rozhodnutí podat odvolání, v jaké lhůtě je možno tak učinit, od kterého dne se tato lhůta počítá, který správní orgán o odvolání rozhoduje a u kterého správního orgánu se odvolání podává.
§ 70 "Opravu zřejmých nesprávností v písemném vyhotovení rozhodnutí na požádání účastníka nebo z moci úřední usnesením provede správní orgán, který rozhodnutí vydal. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí, vydá o tom správní orgán opravné rozhodnutí. Prvním úkonem správního orgánu ve věci opravy je vydání tohoto rozhodnutí. Právo podat odvolání proti opravnému usnesení anebo opravnému rozhodnutí má pouze účastník, který jím může být přímo dotčen.
§ 83 (2) V případě chybějícího, neúplného nebo nesprávného poučení podle § 68 odst. 5 lze odvolání podat do 15 dnů ode dne oznámení opravného usnesení podle § 70 věty první, bylo-li vydáno, nejpozději však do 90 dnů ode dne oznámení rozhodnutí.
Jestli jsem si to správně vyhodnotil, tak:
- mám, právo podat odvolání proti příkazu i nyní, i když jsem původní lhůtu zmeškal – protože:
- chybělo správné poučení,
- byl vydán opravný akt dle § 70,
- jsem stále v rámci 15denní lhůty od doručení opravného rozhodnutí (23. 6. 2025).
Co mi není jasné:
A) mám podat
odpor na příkaz, tj. podat odpor vůči městkému úřadu. Tj. říct, že tam neměli uvedené lhůty a znovu jim vytknout stejné body?
(myslím, si že toto není správný postup)
B) mám podat
odvolání proti rozhodnutí k nadřízenému orgánu, tj. na úřad Středočeského kraje.
Co jsem vyčetl a snad správně pochopil, tak odvolání se podává na městkém úřadě, a ten může rozhodnutí změnit / zrušit. Pokud si bude trvat na svém, tak odvolání předá na kraj.
C) Zároveň se v poučení o opravném prostředku píše, že odvolání nemá odkladný účinek.
Závěr:
Vychází mi z toho, že
musím podat odvolání proti příkazu a to ke Středočeskému kraji. A zároveň musím
požádat o odkladný účinek dle § 85 odst 2c.
Nebo mám někde chybu?