rád bych se zeptal na zkušenosti s automatem ve Š Fabiích/Octaviích/Superbu z roku cca 2000-2005+.
Hledám auto pro přítelkyni, která dodělá (snad) v březnu ŘP a nebude potom vadit, když to někde poškrábě, dokud toho aspoň trošku nenajede. Neřeším stav aut níže, ale obecnou spolehlivost automatů u těchto modelů.
Případně jakou značku/typ auta doporučujete na vyježdění (s automatem). Podmínka je tedy jen automat a klima Smarta nechce
Nemusí to být špatná volba právě proto, že se toho lidé bojí. Tehdy Škodovka dávala myslím převodovky Jatco, které nejsou špatné. Měla by se v nich pravidelně měnit náplň nejdéle po 60 000 km a pokud to majitel prokazatelně dodržoval, vyžadují repasi obvykle až tak kolem 250 ... 300 tisíc najetých km. Pokud ne, musí se s repasí počítat okolo 200 tisíc km. Repase se umí, je to pár desitek tisíc. Je to rozhodně lepší volba než jakýkoliv zázrak DSG z dílny VW. Vyhnul bych se také převodovkám Powershift ve Fordech.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
Auto je pro ni na dojíždění do práce 20 km tam a 20 km zpět dálnice a pak jízda po Praze asi 2 km - dejme tomu 10 000 km bude strop co to auto budeme mít (po získání nějakých zkušeností půjde dál (6-12 měsíců?)). Neplánujeme ho provozovat 5 let při nájezdu 30 000 km / rok. Nejde ani o spotřebu, výkon, kosmetický stav.
Hlavní je obecná spolehlivost automatu u nějaké značky + aby se případná oprava za toto období nevyšplhala na cenu pořízeného mladšího auta.
Na který ročník, značku a typ auta se zaměřit? Budget samozřejmě můžu přetáhnout, ale držel bych ho pod 100.
Za tyhle peníze půjde vždy o sázku do loterie. Porouchat se může cokoliv, záruka není a oprava převodovky nejspíše nebude rentabilní. Je vhodné koupit auto v jakž takž dobrém stavu, se servisní historií a levné, které člověk v případě poruchy převodovky hodí bez lítosti ze skály.
Finančně nejrozumnější by mi přišlo jezdit tyhle kilometry Uberem.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
20lety auto se ti muže vysypat hned za branou prodávajícího. Automat riziko problému jen zvyšuje. Spolehlivost motoru/převodovky atd. plati jen u aut do určitého staří a nájezdu. Pak je to loterie. Nafty budou mit nalitano pres pul mega.
Byt tebou koupím něco za 20k, ideálně manuál. Kdyz se vysere, hodit ze skály a koupit druhy takovy. Na najetí 10kkm by to mělo stačit.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Popíšu ti soužití s jedničkovou Octavkou 1.9 TDi v automatu.
Motor 66kw předělanej někym z původních majitelů na 81 kw takže automat dostává celkem záhul a já auto taky nešetřim co do stylu jízdy i co do občasnýho přeložení auta nebo tahání přívěsu.
Automat je ZF 4 rychlost.
Auto koupený 2018 s 222 tis. (dle servisky asi i opravdovejma - dle stavu auta taky), teď má 271 tis.
Do auta za ty 2 roky proinvestováno asi 40 tisíc a z toho 20 tis. jen automat. (1. výměna oleje - 5000 Kč, pak výměna prasklýho chladiče oleje + 2. výměna oleje 15000 Kč)
Reálná spotřeba od 4.9l/100km (1700 km dovolená a striktní limity dle předpisů) po 7.5 l/100 km při opravdu ostrý jízdě. Kombinovanou mívám 6 litrů/100km. Ve městě když courám občas Prahou a kolonama je to cca 8.5l/100km.
Automat jako takovej i dle toho co jsem se bavil s chlapem co dělá automaty je snad jeden z nejblbuvzdornějších a nejjednodušších co může být. Problém je ale cena případnýho repasu kdy se naopak řadí nezi nejdražsí a komplet poctivá repase vyjde na 80-90 tis. Kč. Tudíž žiju a jezdim prostě s tim že pokud umře automat tak půjde na smrt i auto. S tim jsem do toho už ale šel když jsem tohle kupoval, navíc v bazaru. Jak se píše nahoře je to prostě loterie a i když pří koupi může vše fungovat tak za týden už nemusí. Já mam zatím štěstí.
Narozdíl od benzínu který se s těmahle 4 st. automatama trápěj má TDi tu výhodu že je mu celkem u zadele kolik tam je nebo neni rychlostí protože prostě táhne na všechny a spotřeba neni nijak strašná. (I když na vymodlenou spotřebu kultu TDi můžeš zapomenout, tý se nelze přiblížit).
Octavka s nama projela Albánii, Bulharsko, roviny, dálnice, průsmyky, okresky všeho druhu, tahala plaťák s autem (celkem 1500kg), vozila materiál 500-600 kg v autě a nikdy jsem nemohl říct že by automat nestíhal.
Nutno znova říct že je tam ten zvýšenej výkon takže klasická 66ka bude línější ale krouťák nízko bude stále a nebude to o tolik horší.
Pro ženskou ideální. Mladá když k tomu přičichla tak nechce o manuálu ani slyšet.
Za mě tahle konfigurace ok ale je třeba počítat se vším, i se smrtí auta. Každopádně přežije to opravdu hodně a kecy o choulostivosti automatu nejsou na místě, alespoň né u tohohle protože i přes občasný zaškobrtnutí při přeřazení a prokluzy stále umřít nechce i když má na krku větší výkon a mě za volantem.