Zdravím,
abych nezakládal zbytečně nový příspěvek, připojím se sem. Přemýšlím o novém autě, plán koupi jaro 2017. Něco už rodinného, prostorného. Auta a novinky sleduji jen zběžně a žádný extra přehled nemám. Než se dostanu dále, tak zmíním, že jezdím v autě, které máme již skoro 18 let - felicia kombi, téměř bez investic, až letos byly měněny nějaké komponenty. Najedeme +/- 10 tis. km ročně, čemuž odpovídá i celkový nájezd 168 tis.km. Použití auta spíš občasné, víkendové, nyní delší vzdálenosti (250km za víkend). V týdnu moc nejezdíme, ale do budoucna bude možná dojezd do práce, alespoň občasný (12km). Do budoucna předpokládám spíš o něco vyšší nájezd.
Požadavky jsou:
- nové auto
- max. cena 500 000,-
- spolehlivost (neplánuji dalších min. 10 let koupit jiné auto, čím déle vydrží tím lépe)
- levné díly a náklady na provoz
- palivo upřednostním benzín, ale aby to nebylo líné
- výbavu, přece jen aby to nebylo úplně holé, ale na zbytečnosti si nepotrpím.. Např. klimatizace mi ale ve starém chybí.
- co se týká ostatních parametrů - pohodlí, tichý provoz apod. asi si zvyknem po felicii na všechno
Jsem zatím rozhodnutý pro Octavii III (klasika/kombi), fresh, 1.4 TSI. Jestli před FL/po FL neřeším. Líbí se mi mazda, ale ta je asi cenově trochu jinde. Alternativy jsou uvedené výše. Přemýšlel jsem i o alternativním pohonu, ale asi se to nevyplatí cenově.
V čem se nezvyznám jsou spolehlivosti a poruchovosti jednotlivých typů motorů jednotlivých výrobců a ceny a dostupnost náhradních dílů.
Někdo nějaké tipy na alternativy? Skladové vozy předpokládám stojí méně než na objednávku? Uvítám i tipy jak ušetřit při pořízení, např. jaké bývají akce, atd., jak se dá vyjednat dobrá cena

Děkuji...