Romské organizace se naopak před rokem distancovaly od stížnosti sdružení Roma Realia na používání jednoho z příběhů o kocouru Mikešovi ve školách, kde pasáž o napadení kocoura končí slovy: „Milé děti, ti lidé byli cikáni.“
Andělíčku můj strážníčku, zachovej mi mou dávčičku. Dej mi ještě dětí pět, třicet litrů bude hned. Dežovi dej zákazníků, co jsou těžce na perníku. Kupu chlapů Eržice, ať nás živí ulice. Koloman chce prsty hbité, kapsy gadžů jsou nadité. A pro naše starší děti, dráty stále bez napětí. Ať v sámošce u Janka, nechytí nás ochranka. A taky prosím zajisti, ať chcípnou všichni rasisti... Amen more ...
V dramatu se objevuje diktátor (vůdce národa, označovaný slovem "Maršál"), který chce zahájit válku (dobová paralela na Adolfa Hitlera). V téže době se objevuje nakažlivá neznámá nemoc, která zabijí cikány (fakticky je ale dost podobná lepře). Mírumilovný lékař (dr. Galén) nachází lék. Symptomem nemoci je necitlivá bílá skvrna na těle v oblasti hrudníku. Dr. Galén původně léčí pouze chudé cikány, každý mu zaplatí, kolik si může dovolit. Maršálovým přítelem je také majitel zbrojovky, který bílou nemocí onemocní. Dr. Galén, který zažil válku jej odmítne léčit, proto je předvolán maršálem, přesto odmítá maršálova přítele léčit, pokud bude maršál pokračovat ve zbrojení. Maršál promlouvá k davu, když si na prsou najde bílou skvrnu. Je ochoten vzdát se plánů na válku a ovládnutí světa, pokud jej dr. Galén vyléčí. Diktátor nakonec přijímá. Dr. Galén jde pro léky, cestou zpět prochází skrz dav cikánů , kterým je okraden a zabit. Poté co se dav rozejde, je nalezeno tělo Dr. Galéna a u něj ampulky s lékem. Ampulky jsou nálezcem rozšlapány. Na konci díla vypuká občanská válka.
cykan je snad gramaticky správně, ne? Páč je to slovo smyšlené stejně jako cigán nebo cikan... páč u nás existuji jen slušní a utlačovaní neetničtí Češi, zde označováni jako romové.