Zdarec,
po dlouhé době jsem si nechal na autě udělat geometrii a teď když jedu nad těch 120, začne volant vibrovat. Je možné, že jsou gumy z předchozí špatné geometrie tak blbě sjeté nebo je to spíš náhoda a posralo se vyvážení při sundávání kol? Byl to trochu rozsáhlejší servis.
Je mi divné, že to nedělá pořád, vnímám to opravdu nárazově až od té rychlosti. Chtěl jsem zkusit i jestli to s vyšší rychlostí přestane, ale rovinka nebyla dost dlouhá . Asi zítra zkusím přehodit přední gumy za zadní, jestli to přestane.
me to delaly stary kola na aute. Co zvlneny kotouce? ME tak napada, kdyby se Ti hodilo, mam tu komplet na ZX, na predek, Brembo MAx a k tomu desticky. Zbyly mi z auta.
Na kotouče jsem se obratem ptal dotyčného mechanika a říkal, že kontroloval a byly v pohodě, viděl bych to spíš na něco s kolama. Ty Bremba jsou lákavé, ale asi to budu muset ještě chvíli vydržet se starýma brzdama. Teď jsem se dost vyšťavil - repase zadní nápravy, rozvody, olej, filtry, kapaliny, svíčky, lanka, rez... Snad to dá teď už chvíli pokoj
aikoN píše:Zdarec,
po dlouhé době jsem si nechal na autě udělat geometrii a teď když jedu nad těch 120, začne volant vibrovat. Je možné, že jsou gumy z předchozí špatné geometrie tak blbě sjeté nebo je to spíš náhoda a posralo se vyvážení při sundávání kol? Byl to trochu rozsáhlejší servis.
Je mi divné, že to nedělá pořád, vnímám to opravdu nárazově až od té rychlosti. Chtěl jsem zkusit i jestli to s vyšší rychlostí přestane, ale rovinka nebyla dost dlouhá . Asi zítra zkusím přehodit přední gumy za zadní, jestli to přestane.
No když mi vibroval volant v autě od nějakých 120 do cca 140 tak to bylo špatně vyváženým kolem. Takže bych si tipl, že tohle bude taky ten případ.
Ak to auto ma vela najazdenych kilometrov, moze to byt aj struktualna pevnost karoserie v oblasti stlpika volantu. Dost casto sa to stava autam +200tis.km a neda sa to odstranit.
Tak jsem zkusil přehodit přední za zadní a vibrace ustaly. Bohužel jsem si všiml jiné "vychytávky".
Utáhl jsem šrouby momenťákem a druhý den jsem kontroloval, jestli se nic nepovolilo. Vše v pohodě, až na jeden šroub vpravo vepředu, který se volně protáčel. Vyndal jsem ho a zjistil jsem, že je v náboji stržený závit. Dojel jsem za soustružníkem, jestli by mi to nevyřezal. Změřil si šroub, zkusil prořezat, ale zdálo se to vylágrované, tak jsme začali sundávat celé kolo.
A co čert nechtěl - zjistil, že ten šroub z vylágrované díry má jiné stoupání, než ty ostatní (1.5 místo 1.25) a tím pádem bylo jasné, proč byl závit v hajzlu. Díra samozřejmě úplně v řiti, protože už byla protažená na 1.5. Nakonec jsme zjistili, že vzadu se to ještě v pohodě chytá, takže jsem od garážníka sehnal delší šroub od mercedesu, který pasoval, šel utáhnout a dal ho tam. Zajímavé je, že ten "blbý" šroub jsme používali už cca 6 let, pravděpodobně se stěhoval z díry do díry, z kola na kolo a nikdy se na to nepřišlo. Kola se měnily v několika pneuservisech, u mechaniků při opravách, měnil jsem je já, táta a nikdy ani náznak problému.
Chtěl bych se taky zeptat - ten šroub z mercedesu je trochu jiný, než ostatní - je delší a má delší hlavu - to se asi taky trochu (znatelně) projeví na vyvážení, i když je to jen pár gramů a navíc skoro u středu kola, že?
Zdravim chlapi resim podobny problem prezouval jsem gumy v zime to jezdilo na kolech R13 a volant nechvel ted jsem to dal na letni gumy elektrony R14 a pri 80km/h se mi rozklepe volant ale ne ze by vibrace ale cukani do stran dekuji za rady