Koronavirus

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
Honza42
Letec
Příspěvky: 1540
Registrován: pát 27 kvě 11:47

Re: Koronavirus

Příspěvek od Honza42 »

Ochrana zaměstnanců mi v případě dlouhodobého období minimální nezaměstnanosti nedává smysl. Zaměstnavatelé si pracovníky sami hýčkají a zoufale shánějí použitelné jedince. Nemají žádné výhodnější postavení než zaměstnanci.
A sociální systém chápu tak, že pomoc si zaslouží jen ten, kdo již nic nemá. Tak to bylo v minulosti tuším v Austrálii. Jsi v nouzi a máš dům? Tak nejsi v nouzi.
rhinos
Mistr volantu
Příspěvky: 757
Registrován: pát 04 bře 11:21

Re: Koronavirus

Příspěvek od rhinos »

je teda fakt ze v nasi rodine nebyl jeste nikdo nakazen. I kdyz jak jsem psal mame za sebou dva testy deti. Starsi na ZS a nakazeno bylo i par deti v kolektivu.
A druhe v detske skupine v pomerne uzkem kontaktu takze jsem pocital ze pozitivni bude.

Ted me neberte vazne je to Stepanova myslenka dotazena ad absurdum...
Ale co treba kazdeho pozitivniho zastrelit?
Vyresi se tim i situace v nemocnicich. To ze se treba ucitelka v ZS nakazi od ditete nezodpovedneho rodice co ho posle do skoly prece nevadi ne?
Citroen C4 GP
Uživatelský avatar
aikoN
Letec
Příspěvky: 1046
Registrován: stř 16 úno 18:32

Re: Koronavirus

Příspěvek od aikoN »

Honza42 píše:Ochrana zaměstnanců mi v případě dlouhodobého období minimální nezaměstnanosti nedává smysl. Zaměstnavatelé si pracovníky sami hýčkají a zoufale shánějí použitelné jedince. Nemají žádné výhodnější postavení než zaměstnanci.
A sociální systém chápu tak, že pomoc si zaslouží jen ten, kdo již nic nemá. Tak to bylo v minulosti tuším v Austrálii. Jsi v nouzi a máš dům? Tak nejsi v nouzi.
Je tedy pravda, že největší výjeby jsem zažil kolem roku 2008. To když třeba někdo nechtěl zadarmo dělat přesčas nebo činnost v (hrubém) rozporu s bezpečností práce, tak létaly výhrůžky typu "před branou na tvoje místo čeká x dalších" jako na běžícím páse. No a co dělňas s nulovými finančními rezervami asi udělal? Se mi z toho chtělo blít.

Nárok na pomoc podle mě záleží na obecném zatížení sociálními odvody. Nízké zatížení, co pokrývá víceméně jen důchody = jak říkáš. O to víc ti zůstane a můžeš si tvořit vlastní rezervy. Pokud je ale mzda v tomto směru zhusta zkrouhnutá, mělo by to být bráno jako jistá forma pojištění, která by měla sloužit k překlenutí těžšího období bez nutnosti nevýhodného rozprodávání leckdy těžkou dřinou nabytých statků.
Rychlost zabíjí!
Uživatelský avatar
GeneHawkins
Letec
Příspěvky: 2048
Registrován: čtv 09 srp 22:26

Re: Koronavirus

Příspěvek od GeneHawkins »

řidičBOB píše:
GeneHawkins píše:
řidičBOB píše:Ejhle...husa se ozvala. Předpokládám, že máš minimálně doktorát z biochemie, když tomu takto bezmezně rozumíš :))
Na to nemusím být biochemik, abych viděl, že zase meleš blbosti... =))
A jo vlastně...já zapomněl, co jsi za čuráka. Sorry. Už se to nebude opakovat :ymcowboy:
A ještě k tomu mám pravdu, co? To nasere... Ztrácíš glanc...
honziss
Letec
Příspěvky: 3458
Registrován: úte 08 bře 09:08

Re: Koronavirus

Příspěvek od honziss »

Tak mi prave hlasila tchyne pracujici na VS, ze zamestnanci VS se testovat nemusi, nebot nejsou firma, a je sumak kolik jich tam je a ze maj brutalne vysokej vekovej prumer :D
R4...258k
R3...261k
EV...264k
Uživatelský avatar
Stepan
Letec
Příspěvky: 5448
Registrován: sob 05 bře 01:27

Re: Koronavirus

Příspěvek od Stepan »

V současné době je zaměstnanec v brutální výhodě proti zaměstnavateli, opak toho 2008. Má na svý straně zákon a i současný stav na trhu práce. "Malým" zaměstnavatelům pomalu dochází dech, protože je prakticky nemožný ty zaměstnance uživit. Si to spočítej. Řekni, že máš 10 chlapů na mediánový mzdě, za který si fakturuješ 800/hod a jednu účetní. Uvidíš, kolik ti zbyde peněz. Na nájem dílny, energie, jejich oblečení, vybavení dílny (...) a pro tebe, abys měl aspoň Fabii a mohl objíždět kšefty. A každá nemocenská nebo další socanskej vejmysl typu "za 100% doma" ti z toho koláče čimdál tim víc ukrajuje.

Zároveň zaměstnanec není jinak motivovanej se o sebe starat. Na Vysočině je firma, má asi 800 lidí. Každých pár let jde do reorganizace, kde zůstanou brutální dluhy mmjn. i na odvodech.
Kluk co tam dělá, normálně u pásu 20 let, říkal, že je mu to úplně prdel. Že má výplatnice, takže to doplatí stát. A že má trošku vyšší výplatu, než mají kluci jinde, tak vocode :D

Add současná situace -> Bez tlaku není výkon. Nikdy.
Když potřebuješ, aby ti míň lidí marodilo, není úplně dobrý je finančně motivovat k tomu, aby marodili. :)) Naopak, vědomí toho, že nakazit se (a tím riskovat možnej těžkej průběh a další zátěž pro nemocnice, což je přesně to co teď nechceme) se sebou ponese finanční těžkosti, ty lidi donutí k tomu, aby se starali primárně sami o sebe. A když se stará každej o sebe, je o všechny postaráno.

Dneska mi přišel seznam schválených dodavatelů testů, nemáme na žádným IČO přes 50 lidí, tak se nás to zatím netýkalo.
Tak jsem zvědavej o kolik budou ty testy od schválených dodavatelů dražší než ty od neschválených.
Ale chápu to. Na ten seznam se určitě firma nedostane zadarmo a někde se na to vydělat musí :ymparty:
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
Uživatelský avatar
HondaMan
Letec
Příspěvky: 3969
Registrován: čtv 17 úno 14:08

Re: Koronavirus

Příspěvek od HondaMan »

East block 90's businessman!!!
2.9T RWD
Uživatelský avatar
řidičBOB
Antiradar FAN
Příspěvky: 27034
Registrován: stř 16 úno 20:26
Bydliště: furt rovně a pak druhý barák vpravo
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus

Příspěvek od řidičBOB »

GeneHawkins píše: A ještě k tomu mám pravdu, co? To nasere... Ztrácíš glanc...
Asi stejnou, jako s křižovatkou na Smíchově ;-)
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Uživatelský avatar
řidičBOB
Antiradar FAN
Příspěvky: 27034
Registrován: stř 16 úno 20:26
Bydliště: furt rovně a pak druhý barák vpravo
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus

Příspěvek od řidičBOB »

HondaMan píše:East block 90's businessman!!!
No, nejsou to žádné byrokratické pindy úderníku od EU a podobně divných institucí, ale od člověka, který reálně podniká. Divný, co? Když na tom papíře a v TV to tak krásně funguje...
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Uživatelský avatar
HondaMan
Letec
Příspěvky: 3969
Registrován: čtv 17 úno 14:08

Re: Koronavirus

Příspěvek od HondaMan »

Jako původně jsem to nechtěl, ale...

Ano, spoustě pomalu dochází dech, všechno svedeme na koronu, vládu, EU, socialisty, Piráty... Kolik času ale věnovali inovacím? Automatizaci? Digitalizaci? Kolik času strávili na školeních? Kurzech? Konferencích?
Většina odpoví, že nemají čas, protože makají a bez tlaku není výkon... To není o docházejícím dechu, ale o ujíždějícím vlaku... Ano, východní Evropa stále těží z nízkých životních nákladů a ještě nižších mezd. To se ale mění a lidi/společnosti s fixním mindsetem na tom budou jen hůř...

Testování/očkování/trestat nakažení je také dobrý příklad. V teorii možná funguje. V praxi je to stejná utopie jako Urzovo vymáhání práva nezkorumpovatelnými agenturami...
Ještě v době 60% nemocenské jsme měli skoro 80% nakažených skladníků na jedné z poboček. Děti jednoho z nich se nakazily ve škole. Manželka zůstala na OČR a chlap šel za každou cenu makat, protože zkrátit druhý příjem by je ničilo... Tak nakazil skoro všechny kolegy...

Ještě jako ředitelský synek jsem podobné teorie vedl také. Realita je jiná. Vysoké procento lidí kolem nás žije z ruky do huby. Rezervu mají max po výplatě a tak tak jim vystačí do další výplaty. Zaplatí nájem/hypo, složenky a jsou rádi když jim zbyde něco málo na jídlo a nějaké to oblečení. Stále je tu spousta regionů, kde i mediál je nedostižný sen.

Pak se divíme, že v zemi s 10M obyvatel je 5M exekucí, že lidé v Kauflandu kupují sračky místo jídla nebo že piTomio, Volný nebo komáři sbírají voliče...
2.9T RWD
Odpovědět