abgx1 píše:Sice nevidím dovod preco by to muselo byt fyzicky odpojene od siete... Ale aj to sa da poriesit pomocou shedule na vypnutie/zapnutie NASka v dany cas, pripadne pre ultra paranoikov aj casovanou zasuvkou
Ale neexistuje na to dovod, data sa daju neprelomitelne sifrovat, nejaky ransomware tiez nehrozi vdaka tomu ze mas rozne verzie zaloh....
Okrem toho, keby tie data niekto tak sialene chcel, tak bude snad jednoduchšie (lacnejsie) fyzicky ukradnut server/disky z firmy/pavprochov externy disk.... Alebo rovno celeho pavprocha

To si děláš legraci? Nevidíš důvod pro galvanické odpojení zálohy od sítě? Nejde přece jen o data, ale i napájení.
Neexistuje žádná skutečně bezpečná ochrana proti přepětí v síti.
Přišlo mi do baráku přepětí po tom tenounkém telefonním drátě, při bouřce, ale žádnou místní ránu jsem neslyšel. Kablík200m v zemi, pak kaplička Telecomu a pak 500m zemí do ústředny. Přesto na chodbě čert vyletěl z elektriky, vystřelilo víčko z krabky a za ním 2m plamen přes celou chodbu. Shořel modem, do počítače se to naštěstí už nedostalo.
Dělám to jako Pavproch. Denní záloha = po zazálohování práce alespoň vytáhnu kablík a disk dám do šuplíku.
Dlouhodobá záloha = nahraju všechna data na externí disk, zabalím do alobalu, zavařím do folie, strčím do plechové krabice a tu uložím v domě tam, kde vím že to neshoří ani nevezme voda, ani to nebude nikdo hledat. Protože požár, zloději....A klidně se mi smějte. O data mne může připravit jedině Alzheimer, ale to je stejně už potom nebudu potřebovat.