od ExFun » čtv 29 říj 22:28
Zkušenosti a poznání, chlapče. Však jsem psal, že jsem byl sám euroskeptik. Taky jsem byl zastáncem Václava Klause a neuznával odkaz Havla, pravdoláskaře považoval za nadávku a Tomáše Sedláčka za zakukleného komunistu. Až časem jsem pochopil odkaz a význam Havla, prozřel, že Klaus se stal jen ješitnou děvkou, Tomáš Sedláček nevidí věci černobíle a pravda a láska jsou hodnoty, které bychom měli ctít a chránit je.
A pokud chceš vědět, co mi otevřelo oči, tak spouštěčem bylo Airbnb, které mě umožnilo pobýt déle ve Francii a Rakousku mezi tamními, nikoliv v izolaci hotelových komplexů a unifikovaných prostor, jídel, prostředí. Tam jsem pochopil o čem je EU, co nám nabízí. Na vlastní kůži člověk lépe pochopí, proč Francouzi přistupují k migraci pro nás tak nelogicky. V letech 2003/2004 jsem žil v Belgii, dokonce tam získal hlasovací právo, o půlnoci 1.5.2004 (vstup ČR do EU) jsem byl na Grande-Place, v Bruselu, a přesto Belgii opouštěl jako skeptik EU, protože jsem byl v univerzitním prostředí, které izoluje od běžného života.
V historii najdeš víc mých konzervativně - pravicových názorů. Chyba se nestala potom, ale tehdy - moc teorie a málo životních zkušeností.
Back to basics.
Příčina -> následek