Výběr letních pneu.

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
lik3th4t
Spolujezdec
Příspěvky: 2
Registrován: ned 11 srp 05:35

Výběr letních pneu.

Příspěvek od lik3th4t »

Dobrý den,

mám řidičák 3 měsíce a potřebuji poradit s koupi letních pneumatik. Chtěl bych radu, jestli je lepší koupit například jinou šířku na léto, jestli dražší nebo levnější. A jestli vůbec budou sedět na moji nápravě. Pošlu zde i TP. Najedu přibližně 20k km za sezónu. Vlastním passat sedan 2012. Při výměně pneumatik ma zimní jsem si nevšiml přesných rozměru letních pneu a ty už musely pryč. Ale vím jistě, ze byli rozměrově jiné, než teď ty zimní, které mají 205/55 R16 91h. Díky moc!

Uvažují o těchto pneu. Co myslíte ?

https://www.pneumatiky.cz/michelin-prim ... -777386-t1

TP :
https://ibb.co/J3XqghF

https://ibb.co/X5HWSWh
Uživatelský avatar
ace2
Řidič začátečník
Příspěvky: 105
Registrován: sob 22 úno 01:53

Re: Výběr letních pneu.

Příspěvek od ace2 »

Jestli máš řidičák jen 3 měsíce tak bych možná volil nějakou pneumatiku co bude dobrá na vodě, protože předpokládám, že na suchu se dobrovolně k limitům auta nebudeš opakovaně přibližovat. Kdežto nezkušenost při jízdě na vodě by mohla bolet.

Zkus se podívat na tuhle pneumatiku se specializací na jízdu za mokra. Podle tvého tecničáků je ok a navíc je cenově dostupná:

https://www.pneumatiky.cz/uniroyal-rain ... 0310000-t1
Uživatelský avatar
Zajda
Letec
Příspěvky: 1874
Registrován: ned 04 lis 03:01

Re: Výběr letních pneu.

Příspěvek od Zajda »

Primacy určitě nic nepokazí.
Ta řada je dlouhodobě symbolem univerzální pneu do všech podmínek a cenu vyváží životností.

Uniroyaly Rainsport možná budou o něco lépe držet na suchu i mokru, je to sportovní řada, ale dle uživatelů vzorek mizí před očima. Jsou pravda levné, takže na to mají nárok a taktéž nebude chyba je pořídit.
Já bych si je ale dal spíš na auto s minimálním nájezdem, kde se Michelin nevyplatí jelikož třeba pneu sejde stářím dřív než se ojede.

Ekvivalent od Michelinu je Pilot Sport 4, to by byla moje volba, pneu nemají slabinu a přitom vydrží vysoké nájezdy.

Já jezdil s předchozími Primacy 3 v autě z půjčovny a byly naprosto super i v totální potopě.

Na svém mám Pilot Superporty a taky nemůžu říct křivého slova, spíše bych řekl že na mokru dokud není hluboká voda pořád drží líp než normální touring pneu na suchu. Přitom Pilot Sport 4 bude na mokru určitě ještě lepší.

Jestli dobře chápu, tak máš jen jedny disky a prohazuješ pneu. Neustálý přezouváním se pneu a přinejmenším kosmeticky i disky můžou poškodit, takže doporučuji mít 2 kompletní sady pneu i disků.
Pokud bys chtěl zůstat u jedněch disků tak kup raději Uniroyaly, když se poškodí, nebude to taková ztráta a vzorek se taktéž nedožije tolika sezón :-)

Je třeba pohlídat aby disky splňovaly co se uvádí v techničáku - průměr Rxx, šířka xxJ s příslušným ET (udává zapuštění disku v milimetrech - vlastně polohu dosedací plochy na náboj). S výrazně odlišným ET by kola mohly přečnívat z blatníků nebo naopak být moc blízko podběhům a o něco škrtat.
A samozřejmě musí být v prvé řadě kompatibilní počet a rozteč šroubů a středová díra - tj. chce to nejlépe originál k Passatu, případně z jiného vhodného modelu VW, Audi či Škoda.

205/55 R16 je za mě optimální kompromis co do jízdních vlastností, výběru pneu a jejich cen, jak na léto tak na zimu.
《》
Uživatelský avatar
ace2
Řidič začátečník
Příspěvky: 105
Registrován: sob 22 úno 01:53

Re: Výběr letních pneu.

Příspěvek od ace2 »

Rozhodně je lepší mít 2 sady pneumatik. Přehazováním z ráfků se ničí oboje jak gumy tak potencionálně i ráfek, plus se to musí vždy vyvážit. Navíc a co je asi hlavní argument se to finančně vůbec nevyplatí. Pneu servis je relativně drahý a jedna sezona tě může stát jak 2 nové pneumatiky. Disky na zimu koupíš třeba v inzerci na VW jsou k sehnání všude za pár korun. Případně ALU disky to samé.

Jinak v na tomhle autě a v tomhle rozměru dobrou službu udělá i Barum a není třeba úplně studovat problematiku pneumatik. Pozná to jen peněženka Ty ani auto patrně ne. Jenom bych se vyhnul vyložině super levným gumám z Číny. Barum je kupříkladu úplně cajk, vychází tuším ze starších produktů značky Continental.

Já když vybírám pneumatiky tak v podstatě hlavní věc se mě osobně zajímá je dráha brždění. Zatáčky neřežu, ani nepotřebuji trakci na rozjezdu při sprintech z červený a na mokru jezdím defensivně na jistotu. Ale zabrzdit na co nejkratší vzdálenosti se prostě může hodit a rozdíl třeba 2-3 metrů je v případě nehody fakt hodně.
Uživatelský avatar
Zajda
Letec
Příspěvky: 1874
Registrován: ned 04 lis 03:01

Re: Výběr letních pneu.

Příspěvek od Zajda »

Jasně, nakonec i Barum poslouží a není třeba se bát, ona možná důležitější vlastnost než jak moc pneu drží je jak čitelně dává najevo že už držet přestává. Pokud se začne při trochu přehnané rychlosti mírně klouzat a hůř reagovat na řízení je to OK, horší je když drží jako přibitá ale pak ustřelí z ničeho nic.
《》
Uživatelský avatar
jarka
Letec
Příspěvky: 2802
Registrován: stř 16 úno 10:46
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr letních pneu.

Příspěvek od jarka »

Zajda píše:...horší je když drží jako přibitá ale pak ustřelí z ničeho nic.
Zrovna tuhle vlastnost mám spojenou s michelinama :) . Jinak ale souhlas, lepší než nějaký super grip na vybraným povrchu je čitelnost. Preference maximálního gripu by podle mýho vedla k tomu, že lidi budou jezdit na závodních slickach :) . Každá guma je z nějakýho pohledu kompromis (sucho, mokro, finance, čitelnost, ... ). Kup nějakou normální gumu od zavedenyho výrobce a chybu neuděláš a radši na ni trenuj a nauč se poznávat její limity. To z tebe udělá bezpečnějšího a jistějšiho řidiče než super guma a ještě usetris.
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
Odpovědět