Lacné auto

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
Matuss
Spolujezdec
Příspěvky: 3
Registrován: ned 15 bře 17:46

Lacné auto

Příspěvek od Matuss »

Nazdar, súrne chcem kúpiť lacné auto do roboty a na behačky po okolí. Bol som dnes pozrieť Mazdu 323F BJ 1.5 za 500€.

Auto malo nasledovné vady:

- nepravidelný chod na voľnobehu = auto akoby raz za čas točilo pomalšie, v inom rytme, na otáčkomeri som rozdiel nevidel

- korózia, minimálne prahy pekne chytené na prechode zadný blatník/prah

- hučiace ložisko predného pravého kolesa

Inak bolo auto v pohode, stačí mi ak vydrží tak 2 roky a som ochotný do neho investovať teraz tak 200€. STK, EK sú platné ešte rok a pol, takže auto je na pomerne dlhú dobu spôsobilé jazdiť.

Zaujímalo by ma, či sa to oplatí a či sú mnou vymenované závady nákladné na opravu. Hlavne to vynechávanie motora ma znepokojilo, čo to môže byť? Vďaka.
Uživatelský avatar
Jenyk
Mistr volantu
Příspěvky: 583
Registrován: úte 22 úno 11:04

Re: Lacné auto

Příspěvek od Jenyk »

Těžko říci takhle na dálku. Kabely, svíčky, zapalování, vstřikování, palivové čerpadlo...Asi bych nejdříve zkusil za běhu vytahovat kabely (bacha, v rukavici!), pokud se po vytažení některého běh nezmění, vede to tam. Kouknul bych na svíčky. Zvuk je dobrý? Kolik má na tachometru? Projet se a zahřát to. Víc by asi řekli někde na Mazda fóru. Co vzít si tam někoho, kdo ta auta zná? Já vařím z vody.
Ken Kesey: "To Vic Lovell for telling me that dragons don't exist, and then leading me to their lair."
Matuss
Spolujezdec
Příspěvky: 3
Registrován: ned 15 bře 17:46

Re: Lacné auto

Příspěvek od Matuss »

Dnes som bol pozrieť Hondu Civic 6g po facelifte. 1.4 66kw

Oproti autu včera mi prišlo byť v lepšom stave. Znepokojilo ma však žltá kontrolka motora. Majiteľ povedal, že len blbne a autu nič nie je. Motor bežal pekne, bol suchý a nevydával zvláštne zvuky. Akurát keď ho trochu túroval na voľnobehu, tak z výfuku vypadlo pár kvapiek tekutiny. Ťažko povedať čo, možno len skondenzovala voda vo výfuku. Po natočení plného rejdu auto zľahka chcipalo a svetlá akoby zoslabli. Môže to byť zničené servo? A ešte mi prišlo, že ložisko v jednom zo zadných kolies začína hučať.

Dobre bolo, že auto bolo defacto bez hrdze a ostatné jeho súčasti fungovali ako mali.
Uživatelský avatar
Lachende Bestien
Letec
Příspěvky: 1935
Registrován: sob 18 čer 15:13

Re: Lacné auto

Příspěvek od Lachende Bestien »

Dělejte, jak umíte, ale dávat sem info o každém polovraku (prodávaného za cenu silně podprůměrného jízdního kola) rok až dva před odchodem do věčných vrakovišť, který vás zaujme, a očekávat pokaždé virtuální věštění z křišťálových koulí je nepříliš užitečné.
Pokud nemáte solidního mechanika po ruce, který auto zkontroluje, nebo nekupujete od známého auto s jasným původem, cokoliv v této cenové hladině pořídíte, bude sázka do loterie.
Jinak chcípající motor a pohasínající světla při plném rejdu znamenají asi vyblitý akumulátor nebo mírně nižší otáčky volnoběhu, než by bylo optimální.
Na autě za 500 € se může posrat kdykoli cokoli. Nemusí, ale pravděpodobnost je celkem vysoká. Výjimky potvrzují platnost pravidla.
Matuss
Spolujezdec
Příspěvky: 3
Registrován: ned 15 bře 17:46

Re: Lacné auto

Příspěvek od Matuss »

Máš pravdu. Mne je viac ako jasné, že ako tak normálne auto stojí viac a ak auto stojí 500€, má to svoj dôvod. Akurát dúfam, že sa mi podarí čosi nájsť, ale najskôr aspon niečo dosetrim.
Uživatelský avatar
Lachende Bestien
Letec
Příspěvky: 1935
Registrován: sob 18 čer 15:13

Re: Lacné auto

Příspěvek od Lachende Bestien »

Třeba se v průběhu šetření objeví ve vašem okolí někdo známý, co se bude chtít levně zbavit starého auta v dobrém stavu. :ymdaydream:
Hodně štěstí.
petr_riha
Letec
Příspěvky: 1750
Registrován: pon 11 bře 13:42

Re: Lacné auto

Příspěvek od petr_riha »

Matuss píše:Máš pravdu. Mne je viac ako jasné, že ako tak normálne auto stojí viac a ak auto stojí 500€, má to svoj dôvod. Akurát dúfam, že sa mi podarí čosi nájsť, ale najskôr aspon niečo dosetrim.
Já teda nevím, ale asi bych šel cestou, že bych si půjčil od rodiny navíc 1000-1500 EUR a koukal se po něčem, co by mohlo být v jakéms takéms stavu. A to mě rozhodně nemůže někdo nařknout, že bych podporoval půjčky na pořízení auta.

Mít 500E na nákup a 200E na servis, to je sebevražda. 200E máš přepis, pojistku (jestli ti je 18 a nemáš bonusy, tak asi ani to ne) a konec. Kde máš výměnu provozních kapalin? Možná brzdy? Možná nové pneu (léto odjezdíš možná na zimních, a další zimu co)?

Koukáš na 20-25 let staré paštiky, a uvažovat o tom styem, "má to technickou, 2 roky by to mělo jezdit", je nesmysl.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Odpovědět