Spojka prokluzuje.

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
Fixi
Dítě v autě
Příspěvky: 1
Registrován: sob 18 kvě 05:26

Spojka prokluzuje.

Příspěvek od Fixi »

Dobrý den, dúfam že nebude prekážať, že zakladám novú tému, prípadne ju môžem aj odstrániť potom.
Iba by som potrebovala zistiť či je veľký problém keď pri pridávaní plynu "spojka prokluzuje". Dočítala som sa to na internete, ale nejak o tom bližšie info neviem nájsť, a vlastne ani neviem či práve toto je môj prípad. Ide totiž o to, že častokrát keď pridám plyn, otáčky vybehnú (ako keď napr automat preraďuje) a auto až neskôr začne zrýchlovať. Stáva sa mi to bežne aj keď pridávam pri vychádzaní z dediny, pri predbiehaní, alebo pri obyčajnom pridaní po zákrute. Vlastne hocikedy hocikde, je jedno či idem na 2 alebo na 4.. Vzhľadom na toto, som sa vlastne dočítala iba toľko, že by spojka mohla byť opotrebovaná, alebo je len zanedbaná údržba, a že spojka preklzuje ale vraj to nieje veľký problém a dá sa s tým jazdiť.

Chela by som radu od niekoho kto sa s tým už stretol alebo má s tým skúsenosti. Lebo neviem či je to na toľko závažné aby som okamžite utekala do servisu, alebo či to ešte chvíĺku počká.

Ďakujem vám, a prajem krásny deň. :)
Uživatelský avatar
Lachende Bestien
Letec
Příspěvky: 1932
Registrován: sob 18 čer 15:13

Re: Spojka prokluzuje.

Příspěvek od Lachende Bestien »

Jezdit je možné i se zrezivělým a polorozpadlým vrakem, dokud nastartujete motor a neupadnou tomu kola. Prokluzující spojka, slabé brzdy, nepřesné řízení táhnoucí do strany, děravý výfuk atd. jsou jen zanedbatelné maličkosti. \:D/
Ale vážně, pokud jako uživatel - laik citelně vnímáte prokluzující spojku a dál s podobnou závadou jezdíte, aniž by vám nepředvídatelné chování auta při pokusu o akceleraci "trhalo žíly", pak vás nikdo nemůže donutit servis navštívit.

Navíc pokud nemáte známé servisáky, tak se připravte, že vás při případné budoucí opravě jako laika neznalého problematiky s největší pravděpodobností pořádně a se škodolibě falešným úsměvem oškubou. Viz popkulturní odkaz z Arabely "...a loupežníci nastoupí do autoservisu." $-)
PepaSFI
Pan Řidič
Příspěvky: 448
Registrován: ned 29 dub 18:23

Re: Spojka prokluzuje.

Příspěvek od PepaSFI »

tak teď vážně. Prokluzující spojka je poměrně vážná závada. Chvilku se s tím dá jezdit ale bude se to horšit a může vzniknout další škoda. Vzniká to běžným provozním opotřebením. U starších aut se to dalo seřídit, u současných se to seřizuje automaticky a když už to nejde, musí se to opravit. Vyměnit lamelu a obvykle i přítlačný kotouč. Pokud by se to s klouzající lamelou dlouho trápilo, může se poškodit i setrvačník motoru a to se pak oprava hodně prodraží.
Takže neváhat a navštívit servis. U většiny aut to běžně dělají i malé dílny.
Odpovědět