Napočítal som asi 20tisíc kilometrov ročne, to už nie je málo. Pomohlo by napísať akým autom jazdíte teraz a hlavne o aké hory sa jedná, či je 4x4 naozaj potreba, či ste na predokolke niekedy museli obúvať reťaze, alebo mali ťažkosti. Pri tomto nájazde by už malo zmysel uvažovať aj nad naftovým autom. Ak ide o trasu, kde sú naozaj prudké a dlhé stúpania, tak by som volil naftový motor. Benzínové motory častokrát nemajú dostatočný točivý moment a treba podraďovať, čím výrazne vzrastá spotreba. Osobne nie som zastáncom LPG, takže tu neporadím.
Oktávia 2 1,9 tdi by danú úlohu zvládla dobre a robila sa aj vo verzí 4x4. Osobne by som ju ale nevolil, pretože je to zvytočne veľké auto a ceny jazdených áut sú často nadhodnotené.
Podľa vami vybraných aut predpokladám, že stvárnenie interieru, alebo jeho materiály nie sú prioritou.
Osobne by som Pandu 4x4 vylúčil kvôli absencií ESP, ktoré by som preferoval viac ako pohon 4x4.
SX4 by mohla byť dobrá voľba, ale autá sú drahšie, je ich málo a všetko sú benzíny, takže spotrebu by som odhadol na 7-8 litrov.
Suzuki ignis nemá ESP
Viac lacných 4x4 ma nenapadá.
Ďalšia možnosť je zvoliť predokolku s ESP. Pri výbere ťažšie naftového motoru dopredu by to zasnežený výjazd zvládnuť malo.
Ak by ste cenovo pritlačili, tak by som odporúčal naftovú fiestu (1,4 alebo 1,6), niečo takéto
https://www.autobazar.eu/ford-fiesta-16 ... 89402.html
Dalšou možnosťou by bol Opel Corsa, Renault Clio, Pežot 207 a podobne. Za nie o moc väčšiu spotrebu ponúkne viac priestoru a výbavy vyššia trieda ako Focus či Astra.
Samozrejme je tu otázka či zvoliť naftovú, alebo benzínovú motorizáciu. Ja som zastáncom nafty, pretože bude mať lepšiu dynamiku a nezadýcha sa tak do kopca, spotreba bude tiež výrazne lepšia. Na druhú stranu je tu riziko drahých porúch, v zime problémy s kúrením. Štartovanie by malo byť v pohode, keď sa s autom bude pravidelne jazdiť na dlhšie vzdialenosti.
Edit: Ceed nemá ESP a má ľahký motor, na zimu to nebude to pravé. Nemyslím si, že cena náhradných dielov mimo autorizovaný servis by bola taká hrozná, nevidím však dôvod prečo ho preferovať pred Focusom, či astrou.