Povinné ventilky (jo TPMS) nařídila EU, ve spolupráci s palubním počítačem, kterej když není k dispozici čidlo řve error.
Rozměr 195 45 r17 je z hlediska dostupnosti kvalitních gum, dost za zenitem, z nějakýho důvodu výrobci tuhle variantu moc neřeší a vlastně i s autem jsem dostal obstarožní ContiSportContact 3 což je taková guma trochu dinsaurus
Ale to se bavíme o letních.
Zimní variantu 195 45 r17 jsem teda nikde nenašel, jestli jo, to bych uvítal tip. Přímo v Suzuki mi potvrdili, že i oni sami mají na zimu liťáky, v r16, protože na r17 ty pneumatiky zimní sehnat nejdou. Teď jsem se díval, a žádnou jsem nenašel. Ale to už je vlastně jedno protože stejně mám koupený 16kový liťáky na zimu.
Liťáky na zimu teda mám, jsou to na rozmer 195/50 r16, což je jediná další autorizovaná homologovaná varianta na Swift Sport 2012, a mám k tomu i gumy, ale teď řeším že v Suzuki mi jsou schopní dát ventilky za 1450 Kč/kus - protože chci mít dvě sady a jen je přehazovat.
Co mi vadí na 195 šířce je množství nabídky novejch typů gum (tedy rozuměj, směsí a vzorků) který jsou u nás na trhu. Ve 205 to je daleko lepší ten výběr. Ale to je jedno to prostě není autorizovaný na sporta, takže neřeším.
No takže, tak..
No a co mě zajímalo, jak to řešíte vy, kdybych se nseral s ventilkama tak pochopitelně mám dávno přezuto, my se ale snažíme spolu s dodavatelem (jsme jedním z větších ČR prodejců gum/liťáků příslušenství etc) zjistit jestli ventilky z druhovýroby, a za jakých podmínek, budou na Swiftu fungovat, protože to budeme muset řešit i pro naše zákazníky, kteří si koupí nový auto od jara/léta, protože ten systém hlídání tlaku je povinnej a tak dále a tak dále...
PS: varianta přehazování ventilků nedává moc smysl, protože se budou vyzouváním kurvit obě sady
PPS: r17 zimní gumy se nedaj sehant ani v něměcku, to sme taky zkoušeli