od jirka87 » pon 18 led 15:22
Naprosto nesouhlasím. Dnešní mechanika aut vydrží tolik, co skoro nikdy předtím.
Pořád někdo brečí, že auta nic nevyydrží a je to objektivně nepravda.
1) Lidi jezdí oproti době před 30lety mnohem více Km a mnohem vyšším tempem - není vyjímka u běžného lidu, že 7letá ojetina má 200Tkm - to teda rozhodně Favorit po 7letech "obvykle" 200Tkm neměl.
2) Dnes se lidi o auta prakticky nestarají. Důležitým kritériem mnoha lidí kupující nové auto je co nejdelší servisní interval. Dříve lidi kolem aut běhali neustále. A ne proto, že nutně museli.
3) Kolik z vás ještě reálně rozumí autu a jeho technice ? Kolik z vás by si zvládlo vyměnit pomocný řemen, nebo komplet brzdy i s hadicema třeba ? Dříve to bylo naprosto běžné a nenáročné, až středně náročné opravy se realizovaly klidně i na cestě na dovolenou za pochodu.
4) Kdy naposledy jste viděli u silnice nepojízdné auto ? Pára zpod kapoty apod..Já teda už dlouho ne. V 90.letech zcela běžný každodenní jev.
U mě u sležebáků (7ks a každý měl najeto vždy více, než 180 000Km, protože nedostávám nové kusy) za dohromady cca 300 000Km až na jednu vyjímku (a i tak jsem byl pojízdný = do servisu jsem normálně dojel) zcela bez závad. NULA. Mobilita stoprocentní.
Zabiják moderních aut : nekvalitní palivo, long life údržby (klidně až 50 000Km na jednu olejovou náplň, což je ...ani to nebudu dál komentovat) a nevalný či až příšerný přístup majitelů k těm autům, neodborné nebo sporadické servisování. Auto už není hodnota jako bylo dříve a podle toho se k němu lidi chovali. On si člověk auta jinak vážil, když na něj stál někde 5let v pořadníku a zaplatil za to krvavé prachy.
Kdy naposledy jste slyšeli o mechanicky selhaném motoru ? T.j. záděr (vlivem vady, ne debila řidiče), prasklá klika, opotřebený na doraz třeba ve 200 000Km ?
Proboha u auta jako Škoda 1000MB a vlastně až do dob 120tek Škodovek se dělaly běžně po 100 000Km generálky motoru !!!! Tak jaké že auta nic nevydrží ????
To jen český člověk má krátkou paměť přátelé...