Klidně mě podceňujte či přeceňujte dle libosti, ale já nevycházím z nějakých rozsáhlých vědeckých studií o škodlivosti těch či oněch chemických/fyzikálních procesů. Je jasné, že když pálím prakticky cokoliv, produkuju více či méně toxické splodiny, které můžu nebo nemusím všelijak filtrovat apod. Osobně jako člověk "bohužel" žijící v kraji razovitem, kde si v vydatnou pomocí polských bratrů znečišťujeme vzduch extra porcemi převážně průmyslových emisí, nechutně toxickými emisemi z komínů různých patologických šetřilů spalujících společně s nejlevnějším uhlím/kaly třeba PETky naplněné pilinami s vyjetým/přepáleným olejem, a v posledních desetiletích čím dál více i z autodopravy, jsem společně s cca 1/3 dalších obyvatel postižen dýchacími obtížemi.
K věci - od dětství jsme vlastnili jen benzínová auta - a to často staré "herky", později jsem provozoval mj. i 2 stodvacky na plyn. Pokud jsem se pohyboval kolem vlastního nastartovaného auta/jiného auta na benzín nebo mě míjela benzínová auta, mírný zápach spáleného benzínu jsem cítil, prakticky vůbec to neovlivňovalo mou schopnost nádechu. Ale když jsem se vyskytl v okolí nastartovaného auta s dieselem nebo mě míjela dieselová auta (o autobusech a různých náklaďácích hl. české výroby ani nemluvě - to bývalo vždy peklo - nebo spíše plynová komora, pokud jste např. v zimních měsících cestovali MHD), prakticky vždy jsem cítil - kromě dráždivě odpuzujícího smradu - okamžité snížení schopnosti se nadechnout.
Zkuste se vcítit do role dětí/dospívajících nebo starších lidí atd. s dýchacími obtížemi, i když to pro vás jako většinou trénované borce nebude snadné.
BTW. snažím se formulovat své myšlenky, aniž bych na někoho útočil; neberte si mé pokusy o humor či nadsázku osobně jako útoky na vaše schopnosti nebo způsoby jednání - tak to rozhodně míněno nebylo, není a nebude.
Případně konkrétně vypíchněte citát, o kterém si myslíte, že je útočný či přehnaně kritický (bez sebereflexe), abych si to mohl přebrat.
Ad letecká doprava, válčení radioaktivní municí apod. - až budu každodenně se stejnou frekvencí potkávat letadla či kolem mě budou létat radioaktivní projektily (pak ale budu řešit poněkud jiné problémy než dieselové splodiny

A znám třeba lidi, co s dvoulitrovým TDI prassatem jezdí nejčastěji trasy 2-3 km po vesnici do práce, za prarodiči, či 5-6 km do obchodu, kdy se ten motor ani nemůže zahřát. Ale byl to tak výhodný kauf, a nafťáky přece žerou tak málo a táhnou vocpodu, Pepo.