řeším problém se spotřebou oleje a modrým kouřem u Audi A3 8V 2.0 TFSI* EA888 Gen.3, původně 140 kW, nyní po softwarové úpravě cca 162 kW.
Před úpravou motor bral olej hlavně při ostré jízdě, vyšší otáčky, plný plyn, delší zátěž. Pokud jsem jezdil normálně, spotřeba oleje se výrazně uklidnila a problém prakticky zmizel a nebyla potřeba dolevat nic. Po úpravě výkonu se spotřeba oleje zhoršila a začal jsem víc řešit i kouř. Výkon má auto velmi dobrý. Olej v motorovém prostoru není...nemůžu přijít na to co to může být.
Aktuální projevy:
modrý kouř po startu, většinou krátce, někdy cca 5–6 sekund
modrý/šedomodrý kouř se objeví i po delším volnoběhu a nasledném sešplanutí plynu
při běžné akceleraci většinou kouř vidět není
při ostřejší jízdě olej mizí výrazně rychleji
kompresní tlaky byly změřené a jsou v pořádku
sací trubka mezi vzduchovým filtrem a turbem je suchá, bez oleje
Zajímá mě, jestli někdo řešil podobný projev u EA888 Gen.3. Hlavně mě zajímá reálně potvrzená závada a oprava, která problém vyřešila. Bylo to u vás PCV/odvětrání klikové skříně, Turbo*, gufera ventilů, olejové stírací kroužky, nebo kombinace více věcí?
Přál bych si aby to byl PCV ventil, ale jsem realista a nevěřím, že by to mohlo toto způsobit.
Nechci měnit díly naslepo, takže budu rád za konkrétní zkušenosti, ideálně s tím, jak jste závadu ověřili.
Díky moc. Mějte se fajn.