Jsem pravičák, nikoliv anarchista.
Takže k alkoholu a drogám. Dospělci ať si dělají co chtějí, pokud mají občanku a volební právo. Oni jsou odpovědní za svůj život, nikoliv stát. Boj proti alkoholu je otázkou ochrany nedospělců. Tam státy dlouhodobě selhávají z důvodů práv téměř absolutních a povinností nulových. Takže řešení. Do 15 let věku je trestně odpovědný ten, kdo nalévá. Od 15 let věku je trestně odpovědný ten kdo chlastá. To je jádro pudla. Ne, nebude popotahován hostinský. Ale kluk, kterého chytí s alkoholem, bude o víkendu na ulici v oranžové vestě a s koštětem. A holky se mu budou smát. Bohužel v dnešní pošahané době nerealizovatelné. Tak se nedivme. To samé cigarety.
Jedy a škodliviny. Nemá smysl regulovat to, co má spotřebitel běžně pod kontrolou sám. Typicky třeba CO2 z aut. To řeší řidiči co já pamatuji. Za kolik to jezdí, je dost podstatné při koupi auta. A navíc je to již daněno 100% spotřební daní. Nemá smysl se starat, jestli jsou potraviny chutné nebo hnusné. A nevadí mi ani "dvojí kvalita potravin". Jednak je složení na obalu, jednak nehrozí újma na zdraví. Stát má hlídat to, co spotřebitel nemůže. Arsen, dioxiny, rezidua pesticidů......
Podobně externality výrob. Tam je samozřejmě problém jak stanovit zákonné limity, uznávám.
Zdravotnictví. Nemá asi rozumné čistě tržní řešení. Mezi Americkým a našim řešením by se někde měla nacházet zlatá střední cesta.
Boj proti monopolizaci trhu je staré pravicové řešení v rukou státu, tam není o čem.
Co silnice a železnice? Ty má dělat stát včetně dálnic z daní. Stejně tak páteřní sítě plynovodů, ropovodů a rozvodné sítě. To je parketa státu, dělat to, co rozumně soukromé společnosti nemohou, protože se jedná o přirozené monopoly.
Stát má řešit vnitřní vnější bezpečnost, základní infrastrukturu, vzdálenou supervizi nad zdravotnictvím, školstvím a sociálním systémem. Problém (nejen) našeho státu je v tom, že se usilovně sééře do věcí, do kterých mu nic není a kašle na to, co je jeho posláním.