Elektromobily a vse kolem nich
Re: Elektromobily a vse kolem nich
Vývoj baterií a elektromotorů se bude neustále urychlovat, baterie budou stále lehčí a výkonější, motory to samé. Účinnost spalovacích motorů je 30-35%, účinnost elektromotorů kolem 90%. Před 20 lety si nikdo nedovedl představit dnešní quadrokoptéru a řekl, že při váze tehdejších výkonných motorů a baterií je to v podstatě nesmysl. Dnes bezvadně funguje kvadrokoptéra se 4 motory a váze 15 gramů včetně kamery. Dnes vidíme tu techologii aut na baterie svýma očima, za 25 let se tomu budou lidé smát, jak omezené měli vidění.
no 25 let je ještě zatraceně dlohá doba
Mě to ani nepřijde, mám za sebou víc jak dvakrát tak dlouho a hrozně to uteklo 

Tak už jen zbývá miniaturizovat a odhmotnit člověka ve stejném poměru jako se za posledních 25 let miniaturizovaly kamery a můžeme vykročit směle vstříc zářným zítřkům.
Zajímavá je i ta nábožná představa jak se to bude neustále urychlovat.
Zajímavá je i ta nábožná představa jak se to bude neustále urychlovat.
V tom přpadě jdi do Tesly, ničeho lepšího se už stejně nedočkášJosef píše:Mě to ani nepřijde, mám za sebou víc jak dvakrát tak dlouho a hrozně to uteklo

Ano, je jasné, že u ní skončím (nebo u něčeho podobného), ale já nepotřebuju auto ala Ferrari, ale spíš pohodlné auto s rozumným výkonem. V roce 2017 bude stačit na dojezd 500km kapacita kolem 60kW, myslím, že ceny aut půjdou rapidně dolů a na trhu se objeví postupně podobná auta od všech klíčových výrobců.Je jasné, že taková auta nejsou pro každého, když 45% řidičů žije ještě v minulém století (mají auta starší 15 let), doma topí uhlím nebo dřevem apod.
Honza42: Vývoj v IT se neustále zrychluje a Tesla je prakticky o počítačích (jejich výkon roste exponenciálně), software a bateriích (jejich cena klesá každý rok o 25%). Nedávno jsem testoval 1,5V AA baterie běžných výrobců jako Duracell, GP, Panasonic, Varta apod. Baterie měly podobnou kapacitu kolem 1200 mAh (Duracell měl nejméně) a rozdíl cen baterií býl 4-násobný (Duracell bezkonkurečně nejdražší), tedy za stejnou částku dostaneme cca 5ti násobek energie u jiného výrobce. Dokonce je v dnešní době ekonomický nesmysl kupovat standardní baterie, protože si málokdo všiml, že na trhu jsou baterie, které mají minimální samovybíjecí proud (pokles kapacity 1-2% za měsíc), mají kapacitu o 50% větší než běžná baterie a dají se nabít 1000-1500x. Strandardní baterie je dnes prakticky ekonomický nesmysl, přesto je většina lidí pořád kupuje, prostě jde jen o změnu myšlení a to holt v našich krajích trvá dlouho.
Honza42: Vývoj v IT se neustále zrychluje a Tesla je prakticky o počítačích (jejich výkon roste exponenciálně), software a bateriích (jejich cena klesá každý rok o 25%). Nedávno jsem testoval 1,5V AA baterie běžných výrobců jako Duracell, GP, Panasonic, Varta apod. Baterie měly podobnou kapacitu kolem 1200 mAh (Duracell měl nejméně) a rozdíl cen baterií býl 4-násobný (Duracell bezkonkurečně nejdražší), tedy za stejnou částku dostaneme cca 5ti násobek energie u jiného výrobce. Dokonce je v dnešní době ekonomický nesmysl kupovat standardní baterie, protože si málokdo všiml, že na trhu jsou baterie, které mají minimální samovybíjecí proud (pokles kapacity 1-2% za měsíc), mají kapacitu o 50% větší než běžná baterie a dají se nabít 1000-1500x. Strandardní baterie je dnes prakticky ekonomický nesmysl, přesto je většina lidí pořád kupuje, prostě jde jen o změnu myšlení a to holt v našich krajích trvá dlouho.
Josef: z čeho vychází tvé přesvědčení že "...V roce 2017 bude stačit na dojezd 500km kapacita kolem 60kW(h)..." ?
Čekáš snad nějakou zásadní technickou revoluci ?
Čekáš snad nějakou zásadní technickou revoluci ?
Tesla přijde s Modelem 3, kde se předpokládají tyto parametry, 44kW a 66kW kapacita, menší výkon (1/3 až 1/2) a hmotnost auta o 35% nižší. Zatím to jsou odhady, uvidíme co představí Tesla teď v březnu.
Tak 60kWh baterku a výrazně menší výkon i hmotnost než TeslaS má třeba Chevrolet Bolt a stejně mu dojezd končí kousek za 300 km. Proč myslíš že Tesla3 při podobných parametrech dojede o polovinu dál ? Z čeho by měl vyplývat tak obrovský rozdíl ?
Výplývá to z použité technologie nemusíme se dívat k Tesle, stačí porovnat BMW i8, VW Golf GTE které mají spotřebu 11,5 kW/100km oproti Volvo V60, které ma 15,1kW přitom Volvo je o 100kg lehčí než BMV a VW.