abgx1 píše: ↑čtv 28 pro 00:08
LiFePO4 existuje uz dlhe roky, datasheety a mnozstvo udajov je dostupnych online. Jeden 18650 LFP clanok sa da kupit asi za 40CZK
Uroven maximalneho nabitia nema takmer ziadny vplyv na zivotnost LFP. Nejaky tam je, ale je uplne zanedbatelny voci tomu ako zivotnost ovplyvnuje hlbka vybitia, teplota a rychlost vybitia pri jednotlivych cykloch. Ak sa ale bavime v teoretickej rovine, tak je to opak toho o com sa tu bavite -> cim viac bateriu nabijem, tym viac ju opotrebuvavam.
To doporucenie nabijat na 100% tam bude kvoli "nakalibrovaniu" pocitadla %/dojazdu. LFP baterie maju tu krivku napatia dost rovnu, takze je obtiazne z napatia urcit ci je vlastne bateria nabita na 30% alebo na 80%.
Ak auto X tyzdnov nebolo nabite na 100%, nema referencny bod od ktoreho moze ratat dojazd
Ano, charakteristiky LFP clanku jsou dohledatelny snadno, spis jsem marne hledal porovnani degradaci mezi klasikou a LFP ze stejneho auta po nejakem case.
S tou kalibraci to tak bude urcite, zatim jsem 100% zkousel na DC, kde posledni % trvalo snad 10 minut a auto hlasilo kalibraci a na palubni nabijecce, kde taky probihala kalibrace, ale posledni % bylo rychle, pak par vterin kalibrace a hotovo. A prijde mi logicky, ze konecny balancovani bude fungovat lip se zdrojem z interni nabijecky nez z DC.
Jinak prvnich 1000km odjeto, na zimnich 19, polovina po dalnicich, vetsinou v nejakym totalnim hnusu, takze zadny extra rychlostni prumery, hodne snehu a vody, prumer 17.5, coz tak nejak odpovida spotrebe na dalnici pri 130ti po rovine.
Pro rejpaly, teplota 20-21 podle obleceni a vybrivani volantu i sedacky nastaveny na auto.
Predehrati kabiny, sedacek a volantu pri venkovnich 0'C do cca 3-4 minut.