Kdo má přednost?

Ať už se chcete stát lepším řidičem, nebo poradit ostatním, jak se zlepšit.
Odpovědět
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo má přednost?

Příspěvek od řidičBOB »

Tak se podívejme, co vidí řidič, kterému bych podle původního dotazu, měl dát přednost.
Podle tvého výkladu je tedy dedukce, že řidič zcela jistě vyjíždí z obytné zóny, protože vidí značku jejího začátku nadřazená a nemusí se tedy řídit dopravním značením, které mine. Chápu to správně :-?
270kW
195kW
107kW
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

To video mi spíše potvrdilo, co si myslím já :)
U tý první křižovatky je to DZ rozhodně v křižovatce, u té druhé +/- u té hranice křižovaky, ale taky bych řekl že v.

Tady mám taky z pohledu přednost a fakt neplatí " nemá dedukovat kdo a odkud vyjíždí"
https://mapy.com/cs/turisticka?pid=1039 ... z=18&ovl=8

Nevidím jediný důvod, proč ve tvém případě by to mělo být jinak - značka zona s A3 nijak přednosti neupravuje a nenařizuje
Chápeš to?
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Protože má před sebou křižovatku neupravenou dopravním značením a nachází se v zóně, kde značka A3 jasně říká, že v této zóně jsou křižovatky, kde je změna přednosti a dodatková tabulka napovídá, jaká změna.
Ano, řidič se má řídit dopravním značením, které platí na komunikaci, po které jede a ne podle značek ve vedlejších ulicích, navíc platných pro protisměr ;-)
270kW
195kW
107kW
mlunovozík
Autoškolák

Příspěvek od mlunovozík »

https://tn.nova.cz/auto/clanek/464878-o ... ou-spravne

Takže chceš říct, že řidič z výhledu má při odbočování doleva dávat přednost modrému? Protože jinak, než dedukcí ze značky začátek obytné zóny, nedokáže určit, že modrý vyjíždí z obytné zóny. A protože nesmí nic dedukovat ....
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Nikoliv - povinnost dát přednost v jízdě je na řidiči vozidla z protisměru.
Technicky by to probíhalo tak, že bych si do křižovatky najel (stejně je tam STOPka) a přibrzdil, abych se ujisti, že přednost skutečně dostanu, protože by to tak mělo být. Z mého směru mi nic nenapovídá, že by to tak být nemělo. V mém videu je tomu ovšem jinak.
A v případě nehody by nebylo co řěšit.
V mém případě by bylo co řešit.
Nebo snad, když přijíždíš ke křižovatce, kde nejsou značky, tak koukáš do stran, co je ve vedlejší ulici a ignoruješ paragraf 22 v jeho odst. (2)?
A ignorujeme fakt, že zónová značka platí hned za ní?
Btw: stejně se chovám v centru Phy, kde vím, že mnoho ulic, které mám zprava, jsou jednosměrné a stejně tam jedu tak, že z ní může vyjez auto z protisměru. Svátky se mi to už párkrát stalo. Kdybych pouze dedukoval, byl bych viníkem nehody.
270kW
195kW
107kW
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

No značka A3 mě jen varuje, že jsou v zoně křižovatky s neupravenou předností, tj. přednosti zprava.
Ale týká se to jen křižovatek a ne výjezdu z obytných zón, parkovišt či účelových komunikací :)

A vím jak to myslíš - řidič zprava opustí obytnou zonu a ke křižovatce jede kus s tou zonou. Ale to je dle mě ta značka moc v křižovatce, aby tomu tak bylo

Víš ty co já si reálně myslím? Já bych vůbec neřekl, že se pleteš - a klidně může být záměrem to, co píšeš ty

Jak jsem psal: Že se tady o tom můžem dohadovat a je to nejasný je důkaz, že je to špatně. Reálně nevím a zajímalo by mě, proč ta zóna nemůže být též obytnou zónou a byl byl klid
Chápeš to?
mlunovozík
Autoškolák

Příspěvek od mlunovozík »

Nepodsouvej mi, že něco ignoruju. Přijíždím brzdím a zastavuju, zprava příjíždí vůz a zastavuje, protože se musí kouknout doprava. Stojí, vyložím si to, že mi dává přednost kvůli vyjíždění z obytné zóny a rozjíždím se, on se taky rozjíždí. Troubíme na sebe, protože úředník a policajt, kteří schválili značení jsou kokoti.

A ignorujeme fakt, že zónová značka platí hned za ní?

To vysvětluj úředníkům. IMHO zóna by měla začínat končit na stejným místě. Takže buď měly být začátek a konec zóny hned u křižovatky, nebo posunutý o dvacet metrů dál, ale vždycky na stejná úrovni, a nebylo by co řešit.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Pokušení odbočuje doprava, tak nikomu přednost nedává, tudíž nemusí přibrzdit, aby se rozhlédl. Nachází se v zóně, kde platí přednost zprava stejně, jako ten, co mu přijede zleva. Ten ovšem žádné matoucí značení nemá. Pouze jedno a to, že vjel do zóny, kde mimo jiné není provoz řízen dopravním značením, ale přednosti zprava, jak mu říká dodatková tabulka a také paragraf 22 ;-)
To je jediné, čím je on POVINEN se řídit.
270kW
195kW
107kW
Odpovědět