To je na mě?řidičBOB píše:Mohu se zeptat - jen tak pro kamaráda - jak dlouho máš ŘP a kolik jsi zatím najezdil km??

To je na mě?řidičBOB píše:Mohu se zeptat - jen tak pro kamaráda - jak dlouho máš ŘP a kolik jsi zatím najezdil km??
Ona je na D1 křižovatka, na kterou se dá přijet po hlavní ze dvou různých směrů?petr_riha píše:Jako fakt, dvě hlavní?GeneHawkins píše:Samozřejmě, zpravidla bývají na křižovatce hlavní dvě. Tedy po hlavní se dá přijet ze dvou různých směrů, a to je to, o co jde.Ač se po té silnici dá přijet ze dvou směrů, pořád to je jedna silnice. Nebo máme dvě Dé-jedničky, protože se po ní dá jet oběma směry? Ne, já teda vnímám D1 jako jednu dálnici. Nebo o ní-nich hovoříš v množném čísle?
Hlavní je tam jen jedna a pokud z ní odbočuju vlevo, dávám přednost těm, kteří jedou po (té samé jedné) hlavní v protisměru.
Nic takového v zákoně není a cucáš si to z prstu. Není podstatné, kolik je na křižovatce silnic, ale kolik má ramen, z kolika směrů můžou auta přijet. A přednost zprava platí samozřejmě i když přijíždím po hlavní, která zatáčí doprava, a já jedu rovně.petr_riha píše:Přednost zprava platí pouze v případě, ze se v křižovatce nachází více silnic stejné úrovně.
Je to silnice/dálnice, po které se dá jezdit oběma směry. Dle tvého by to měly být dvě dálnice. Nebo to platí jen někdy? Udělej si v tom pořádek.GeneHawkins píše:Ona je na D1 křižovatka, na kterou se dá přijet po hlavní ze dvou různých směrů?
Vidím tam jednu hlavní, která zatáčí pod úhlem 90 stupňů a 2 vedlejší.GeneHawkins píše:Tak co třeba tady? https://goo.gl/maps/A2DT2QCjctZtbYyW9 Chceš tvrdit, že je tam hlavní jen jedna silnice? A vedlejší je taky jen jedna?
Ano, slovíčkaříš. Kolik silnic = kolik ramen (neležím od rána do večera v zákoně, slovo "rameno" v tomto kontextu běžně nepoužívám).GeneHawkins píše:Není podstatné, kolik je na křižovatce silnic, ale kolik má ramen
OK, zkusím to na tebe s barvičkami (nechce se mi přemýšlet, kde podobná křižovatka je, ale třeba ti barvičky pomohou pochopit, proč je nesmysl, že platí přednost zprava.GeneHawkins píše:A přednost zprava platí samozřejmě i když přijíždím po hlavní, která zatáčí doprava, a já jedu rovně.
No, vždyť tohle je přesně ta situace a problém, na kterou jsem se od začátku ptal a nebyla mi jasná.petr_riha píše:OK, zkusím to na tebe s barvičkami (nechce se mi přemýšlet, kde podobná křižovatka je, ale třeba ti barvičky pomohou pochopit, proč je nesmysl, že platí přednost zprava.
Představ si takovouhle křižovatku. Dle tvého konstruktu o přednosti zprava vyplývá, že červený dává přednost zelenému, neboť hlavní silnice zatáčí doprava a zelený je po jeho pravici. Už vidíš, že to, co povídáš, nedává smysl?
petr_riha píše:Přednost zprava platí pouze v případě, ze se v křižovatce nachází více silnic stejné úrovně.
GeneHawkins píše:Nic takového v zákoně není a cucáš si to z prstu. Není podstatné, kolik je na křižovatce silnic, ale kolik má ramen, z kolika směrů můžou auta přijet. A přednost zprava platí samozřejmě i když přijíždím po hlavní, která zatáčí doprava, a já jedu rovně.
To, že platí přednost zprava, neznamená, že zároveň neplatí i přednost protijedoucích vozidel.petr_riha píše:OK, zkusím to na tebe s barvičkami (nechce se mi přemýšlet, kde podobná křižovatka je, ale třeba ti barvičky pomohou pochopit, proč je nesmysl, že platí přednost zprava.GeneHawkins píše:A přednost zprava platí samozřejmě i když přijíždím po hlavní, která zatáčí doprava, a já jedu rovně.
Představ si takovouhle křižovatku. Dle tvého konstruktu o přednosti zprava vyplývá, že červený dává přednost zelenému, neboť hlavní silnice zatáčí doprava a zelený je po jeho pravici. Už vidíš, že to, co povídáš, nedává smysl?
Je úplně jedno, jak tomu budeš říkat, jestli přednost zprava nebo protijedoucím, platí každopádně obojí.GeneHawkins píše:A přitom je to jednoduché. Pokud nebude přednost rozlišena jinak, budu dávat přednost všem, které bych při míjení měl po pravé ruce...