Honza: Ano, technika/strojařina je úplně jiná kategorie. Kamarádi z bakalářského studia strojařiny na ČVUT by třeba i rádi pracovali, i by ty nabídky už v průběhu studia měly, ale nemají na to kvůli škole čas. Prý na magisterském už je to lepší...
Rozdíl je taky v tom, že když strojař, co k tomu má trošku vztah (->umí), vyleze školu, tak přijde do korporátu, hodí na stůl diplom a nastupuje za 35-50 bez problému. Protože ta škola se reálně nedá vychodit bez toho, aby se člověk naučil, takže ten jejich titul má relativně velkou hodnotu.
A mně ve škole místo toho natvrdo řeknou, že nás věci z praxe učit stejně nebudou, protože než to dostudujem, tak se to stejně změní a místo toho mrháme čas studiem Hospodářského vývoje v Řecku na pomezí 16. století. Takže já s diplomem přijdu na pohovor, oni si odškrtnou, že ten titul mám a stejně mě praktické věci budou muset naučit sami. A tomu samozřemě odpovídá i nástupní plat...
A když chce člověk rovnou při škole do firmy, aby se mohl učit ty praktické věci ihned, tak ho nevezmou, protože ten titul nemá
Oxik: Diletanství, co dodat. Proto mě uráží, když jsem při přijímacím pohovoru považován za druhořadého, když nemám za sebou 3 roky studia podobných chujovin.