To bych napsal, jenže to není totéž. Latina je jazyk de facto polomrtvý, ale nemá žádné rodilé mluvčí. Je to něco natolik bytostně evropského, že by to "vzkříšení" možná i mělo smysl. Ale musel by se minimálně upravit pravopis, musela by se stanovit jednotná výslovnost pro celou Evropu... a tak dále.Franta Lopata píše:Piš vzkřísit Fleku! Latina není mrtvý jazyk a nikdy nebyla!
Menšinový koutek
- Smyl Flek z Nohavic
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Menšinový koutek
„Ahoj, jak se máš: K obědu jsem měl medvěd.“
(Moucha)
(Moucha)
- Franta Lopata
- Letec
Nemá rodilé mluvčí a neprobíhá u ní vývoj, avšak to nezabrání tomu, aby byla stále využívána. Je to unikát a evropské bohatství a mnoha oborech stále užívaná. Jsi inteligentní člověk Fleku, to je dobře!
Eurolopata - náš vzor! .::. d1.8t: Lopata je magor, jen se nemůžu rozhodnout jestli v dobrém či špatném smyslu toho slova. 

- Smyl Flek z Nohavic
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Poopravil bych jednu maličkost: vzhledem k tomu, že je stále využívána, u ní vývoj stále probíhá. Z toho důvodu je to právě jen polomrtvý jazyk. Mrtvými jazyky aspekty dnešní doby prakticky nelze vyjádřit, zatímco s latinou to není vůbec problém.
(Moucha)
(Moucha)
- Smyl Flek z Nohavic
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Na druhou stranu je tu ještě angličtina. Tu si sice jako komunikační nástroj přisvojila celá řada různých kultur celého světa, ale nebýt toho, ona sama je jako jazyk taky zcela čistý evropský produkt. Vedle spousty latinismů je tu i celá řada příspěvků z dalších evropských jazyků. Navíc si zachovala historický pravopis, díky němuž se jeví starobyle.
(Moucha)
(Moucha)
Evropa už je mrtvá stejně jako latina.
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
- Franta Lopata
- Letec
Fleku, Ty jsi lingvistik (lingvista je asi správné slovo)? Latinu mám rád, i když jí nehovořím, je mi velice sympatická. Angličtina je směska jak hrom.
Smrťák: Co Ti provedl?
Smrťák: Co Ti provedl?
Eurolopata - náš vzor! .::. d1.8t: Lopata je magor, jen se nemůžu rozhodnout jestli v dobrém či špatném smyslu toho slova. 

- Smyl Flek z Nohavic
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Ale směska evropských zdrojů, navíc nadále schopná přibírat a zpracovávat další jednotky bez násilných úprav. To latina nesvede - jednak se vše musí podřídit jejím pravidlům pro flexi, jednak ani nevyužívá všechna písmena abecedy. Pokud se to tedy dá takto říct, protože stávající kompletní abeceda je právě původně anglická norma a žádný jiný jazyk nevyužívá všechny znaky - naopak potřebuje jiné, vlastní.
(Moucha)
(Moucha)
- Smyl Flek z Nohavic
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
No,s lecčím, co napsal, by se dalo souhlasit...
http://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php ... 2#p8349612
http://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php ... 2#p8349612
(Moucha)
(Moucha)