Zimní/letní? Už máte přezuto?

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
pavproch
Letec

Re: Zimní/letní? Už máte přezuto?

Příspěvek od pavproch »

Jo, je sucho, jel sem autem. Mám to kousek (2,2km) ale ftom jeden prudký (10%) sešup , jeden výjezd od stopky do 12% a jeden delší kopec. Letní na sněhu eeee.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Stará kunverza (možná) změní (částečně) názor, prosím o komentáře/rady/názory:
Doposud sem zatvrzele trval NATOm, že na zimu zimní gumy a na léto letní (= 2 sady kol, teda s vyjímkou slaboučké Pindice, která 365dní v roce na zimních), ale.... zimy (i tady u nás v podhůří/mezi horama) už nejsou to co bývaly (letos nasněžilo snad jen 2x nebo 3x = možná 90+% času se yezdilo po asfaltu, ne po sněhu/ledu) + doteď sem ty druhé sady kol skladoval ve firmě (a ne doma v garáži) - to bude od 2026 nemožné + doma v garáži není neomezeně místa:
Takže sem neska při vycházce uvažoval, že bych (minimálně) jejího Leguána před budoucí zimou (2025-6) posadil na 4-seasons gumy a to už NAFURT ....
Výběr je dostatečně široký i ftom netypickém rozměru 235/50 R18. ?????? (Any comments?)
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Dodatek: A fčíl koukám, že i ve staggered setupu pro brambora2 (225/40+255/35 R18) je na výběr toho taky dost....
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Comments takové, že půlku letošní zimy bych chtěl mít na autě letní gumy.
A celoroční těch pár dní na sněhu zvládly prostě jako zimák, bez přímého srovnání jsem nepoznal rozdíl.

Takže jestli nějaké gumy celý rok, tak určitě ne zimní, ale celoroční, které se i v 25°C chovají důstojně.
Ale vzorkem a jízdou na asfaltu jde pořád spíše o zimák, hlavně na plných brzdách, kde to s Conti AllSeason2 do ABS jde cca při polovičním zpomalení proti sjetým Conti UltraContact před přezutím.

Na druhé, autě mám celoročky Motrio (značka Renault náhradních dílů), vyrobené dle EPREL GoodYearem. Dle vzorku jde zřejmě o klon Fulda Multicontrol - bez ohledu na jistě galaktický náskok Conti v testech se chovají úplně stejně.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
//// 1.6 ECOjet
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Jo, NATO už sem taky narazil, že (výrazně?) delší brzdná dráha. A taky prý nižší životnost (To by ale zase tak moc nevadilo.)
budik
Pan Řidič

Příspěvek od budik »

Za mě celoroční v zimě téměř plnohodnotně nahradí zimní, ale v létě se nevyrovnají letním. Mám je na autě, které ani nemá dálniční známku a jezdí město+příměstský provoz. Při tomhle použití v podstatě předčily očekávání (pozitivně překvapily v zimě). Na výkonnějších autech si ale opravdu nedovedu představit, že bych odjezdil léto na celoročkách.
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Za mna je celorocna 120% nahrada zimnej - je proste lepsia na suchu a na vode a takmer rovnaka na snehu(povedzme ze nova celorocna na snehu odpoveda sezonu jazdenej zimnej)

Takze uz aj na autach s 2 sadami jazdim v zime celorocne a v lete letne...

Jedina vacsia slabina su plne brzdy v lete. Brzdna draha az o tolko dlhsia nie je(povedzme ze 100-0 bude rozdiel do 5m), ale je to dost rozdiel pocitovo kvoli tomu ako sa vzor celorocnej pod takou zatazou deformuje.

Najvyraznejsie to je pri novych pneumatikach s hlbokym vzorom, postupne ako sa ojazdia tak su na suchu stale lepsie a lepsie.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Kuju fšem. Už sem vznesl dotaz na nejpovolanějšího (Strnadel), co si o tom myslí na podzim 2025 přezout Leguána na 4season Pirreli (Cinturato AllSeason 3f 235/50 R18) - velmi se k tomu kloním i přes to, co tady píšete. A podle zkušeností bych 2026 totéž udělal i bramborovi2. Asi.
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Ja mam s pirelli problem ze sa mi vsetky pneumatiky od nich trhali alebo sa rozpadli. To iste nokian...

To iste mi potvrdili aj v pneuservise.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Já už mnoho zim jezdím na bramborovi2 zimní pirelky (18" staggered) a ... dobrý.
Odpovědět