Dotaz k Hankook winter i cept evo3 a problematice XL bočnic. Už od začátku jsem vůbec nebyl spokojen s celkovým gripem na sněhu. Přisuzoval jsem to relativně nízké bočnici, tak je už několik sezón jezdím, rozměr 235 45 18 na Tesla Model 3. Letos jsem měl ale porovnání s 718 Boxsterem na tři roky starých Michelin PA4, rozměr 235 a 265 40 19 a přišlo mi, že fungují na sněhu mnohem lépe. V testech nicméně vychází na sněhu lépe Hankook + Michelin je starší guma a ještě na autě, které by nemělo fungovat na sněhu lépe - širší zadní pneu, tvrdší podvozek, tvrdší uložení podvozku. Na druhou stranu je ale o 400kg lehčí.
Přemýšlím teda čím to je. Že by jen tou váhou? Obě pneu mají hmotnostní index 98, rychlostní index je stejný, ale Hankook je XL. Taky je dost rozdíl v tlacích, Tesla má předepsáno 2,9 (ale reálně jsem tam měl většinou na sněhu tak 2,7) a Boxster 2,1.
Má někdo porovnání stejných XL a ne XL zimáků na stejným autě? Myslím si, že to musí být buď tvrdší XL konstrukcí nebo těmi vysokými tlaky na relativně lehkém autě (Model 3 váží méně než aktuální 330d xDrive).
Pneu koutek
Re: Pneu koutek
Ja si myslim ze to bude hlavne vahou auta. Tesla vazi o 500kg viac a to na snehu robi obrovsky rozdiel
Na asfalte pneumatika drzi hlavne pomocou adhezie. A adhezia rastie viacmenej linearne s hmotnostou auta... Cim tazsie auto, tym vacsia pritlacna sila na pneumatiku ktora pomaha "porazit" zotrvacnost tazsieho auta.
Ale na snehu uz adhezia nehra taku rolu, tam ide o "mechanicke zahryznutie" do snehu, pneumatika sa musi zakusnust... A tento zaber na snehu sa s narastajucou hmotnostou auta zvysuje len velmi pomaly. Zotrvacnost tazsieho auta rastie, ale sily ktore vie preniest pneumatika na snehu uz nie.
Na asfalte pneumatika drzi hlavne pomocou adhezie. A adhezia rastie viacmenej linearne s hmotnostou auta... Cim tazsie auto, tym vacsia pritlacna sila na pneumatiku ktora pomaha "porazit" zotrvacnost tazsieho auta.
Ale na snehu uz adhezia nehra taku rolu, tam ide o "mechanicke zahryznutie" do snehu, pneumatika sa musi zakusnust... A tento zaber na snehu sa s narastajucou hmotnostou auta zvysuje len velmi pomaly. Zotrvacnost tazsieho auta rastie, ale sily ktore vie preniest pneumatika na snehu uz nie.