pjanda píše:EF: Hledis na to spatne

Rychlost je i soucasti pohodli, sednout rano do auta v Ceskych Budejovicich a byt za ctyri hodiny v Bonnu je zkratka pohodlne. Rozhodne pohodlnejsi nez dve hodiny cesty na letiste-hodina na letisti-hodina letu-pulhodina cesty do cilove destinace.
Pochop, ze pokud prestanes vnimat rychlost prepravy jako vyznamnou soucast jejiho komfortu, pak mlcky akceptujes jeji defavorizaci na ukor dopravy hromadne. Protoze co Ti pak zacne rikat prosty lid? Treba: proc by se mely stavet nove dalnice kdyz letadlo (vlak, ...) je tam dvakrat rychleji? Copak takto se neuvazuje uz dnes? Podivej se na zamery EU... Pritom automobilova doprava muze byt mnohem rycheljsi, staci ji umele neskrtit.
Nepoužíval bych špatně, ale prostě jinak. Pro mě osobně by lepší cestou než zrychlování dopravy byly samořídící se auta. Pak na čase záleží podstatně méně, neboť by člověk mohl spát, jíst, pracovat a přitom by se přepravoval. Ale v tomto se neshodneme. Pro mě (a nějakou část obyvatel) je řízení nutnost, kdy by sice dávalo smysl si ji odbýt co nejrychleji, ale to by vyžadovalo na sobě pracovat a trénovat a na tom nemám zájem. Osobně mi je bližší cesta jet do Prahy 3h, neřídit, se spotřebou 2l/100km než tu samou cestu urazit za 30min., muset řídit, a mít spotřebu 30l/100km... Ve většině případů by to byla i výrazně ekonomičtější varianta.
Proti MHD nic nemám, pokud by stavěla kde já chci, kdy já chci a nebyli okolo cizí lidi.

Back to basics.
Příčina -> následek