Vodováhou se vertikální nastavení sedla měří blbě, protože prostým položením se vodováha opře o špičku a zadní část sedla, ale zadní část už nemá být v rovině, ale zvedat se. Dobře to je vidět ne mém AM/enduru (mezistav - spousta nastavení je tam viditelně blbě) - kde je předek plochý a pak se zvedá. Kdybych položil vodováhu na sedlo, tak budu mít špičku nahoru
Tady vysvětleno
https://www.sq-lab.com/en/ergonomics/sq ... e-concept/
Já na bajku jezdím 25 let... On v těch 30 letech může být zakopaný pes. Původní MTB vycházely z geo silniček, v posledních 5 letech se všechno drasticky změnilo. Pokud sis před 20 lety vyzkoušel a vyladil nějaký posed, na nových geo to nebude fungovat. Kromě nahoře ukázaného AM/EN mám ještě cca. 8 let custom MTB od SingleBe, nyní pro ženu a na dojíždění do práce a v přímém porovnání je to brutální rozdíl.
Foxyna je obrovsky delší, nižší, zatáčí se naklopením, ne řidítkama. SB kdysi moderní geo, je vysoké a krátké, naklopení nefunguje, točí se řidítky. Na SB do kopce musím sedat na špičku, U foxy stačí dupat, díky délce a úhům se nezvedá. Z kopca dolů je všechno úplně jinak.
Jakýkoliv přenos zvyků z jednoho na druhé by skončilo pádem a přenos ověřeného posedu by taky vzájemně nefungoval...
A to mám právě pocit, že se u PP děje, na relativně moderní geo ladí 30 let zvyklý posed... Fakt by mě zajímalo, co by říkal, kdyby měl možnost 3 hod. jezdit na aktuálně na něj nastaveném moderní geo.
viz odmítnutí oválu, kvůli kdysi nepovedenému biopace
Back to basics.
Příčina -> následek