Benzina paliva

Které palivo je to pravé pro či ono auto?
Odpovědět
jerry
Letec

Re: Benzina paliva

Příspěvek od jerry »

V úterý jsem byl v Česku a tankoval u RobinOil v Běšinech E10 za 44,90. Pro zajímavost jsem si změřil čas tankování plně včetně nalití VIF a zaplacení. Sakum prásk 8 minut od příjezdu do odjezdu. Jak jsem byl rád, že mám spalovák. A že bych s bateriákem ušetřil? Ne ne, ušetřený čas a nervy jsou k nezaplacení.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

A co když 90%+ tankování provádíš doma? Přijedeš, připojíš a jdeš si řešit své... Pokud je chladno, tak v autě před odjezdem přitopíš, pokud teplo, tak vychladíš a auto máš vždy nabité?
Illegal only when police there, police not there habibi everything legal.
mlunovozík
Autoškolák

Příspěvek od mlunovozík »

Jenže jerry doma nabíjet nemůže, protože hraje s ostatními spoluvlastníky "kdo dřív vyměkne". ;)
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

HondaMan píše: ↑včera, 07:26 A co když 90%+ tankování provádíš doma? Přijedeš, připojíš a jdeš si řešit své... Pokud je chladno, tak v autě před odjezdem přitopíš, pokud teplo, tak vychladíš a auto máš vždy nabité?
To by bylo fajn. Ale ani v jednom z bytů to není možné a na staré chalupě by to nevydržela elektroinstalace. Nicméně jsem se spalováky spokojen. A o to jde. Vadí mi jen všudypřítomná ideologická masáž ohledně green dealu. Ale na druhou stranu mám výhodu, že na podobné masáže jsem přivykl už v minulosti. Beru to s nadsázkou, stejně jako jsem bral normalizaci a perestrojku :D
EDIT: Ona se totiž ani normalizace ani perestrojka nepovedla stejně to dopadne s green dealem ;)
Naposledy upravil(a) jerry dne pát 09 říj 08:53, celkem upraveno 1 x.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Taky konzervativní/tradicionalistický stařík: 100% souhlas s jerrym + dodám, že elektro má neoddiskutovatelné objektivní nedostatky (dojezd a hmotnost).
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
Sajmik
Řidič začátečník

Příspěvek od Sajmik »

S tou váhou je to hodně zajímavý u některých výrobců. Níže "Leergewicht" z Německých webů výrobců:

Tesla Model 3 Performance (4x4, 85 kWh baterka, adaptivní podvozek) 1851 Kg
BMW M350i xdrive (šestiválec) 1935 Kg
BMW i3 40 xdrive (83 kWh baterka) 2160 Kg

Tesla Model 3 Long range zadokolka (85kWh baterka) 1747 Kg
BMW 320i (čtyřválec, o 100 koní míň než zadokolka Model 3) 1755 Kg
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Přitom čím těžší auto, tím více práce je potřeba k jeho pohybu. A na tu práci je potřeba vynaložit energii. Ten, kdo by opravdu vážně chtěl zachránit planetu od zbytečné spotřeby jakékoliv energie, by asi volil cestu lehčích aut. Proto je potřeba se dnešním ideologům ve všech směrech jen smát.
mlunovozík
Autoškolák

Tal se nesměj a nejdřív se pořádně douč první Newtonův zákon. Kdyby neexistovalo tření, tak energii úměrnou hmotnosti potřebuješ dodat jenom při zrychlení a pak ji při zastavení musíš odebrat. Zatímco u spalováků se odebrání realizuje nevratným ohřevem brzd, tak elektromobil si energii dokáže uložit zpět do baterie. Účinnost rekuperace se pohybuje někde mezi 60-80%, takže dvoutunový elektromobil je na tom z pohledu probrzděné energie stejně jako 400-800kg vážící spalovák.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Takže když mám auta kolem 1000 kg, tak je to nastejno i bez rekuperace. A kolik takový mastodont ojede pneumatik oproti lehkému autu. Takže zase ekologie dostává na frak. Všechno má svá pro a proti a jak kdy a kde a pro koho. Kdyby to nechali na trhu bez dotací, tak by si každý vybral dle chuti. Nejvíc vyvolává odpor neustálé politické nucení a ekonomické protlačování jediného správné ideologie za peníze ostatních daňových poplatníků.
mlunovozík
Autoškolák

Jasně, že to vyjde nastejno. Asi jako litr benzínu za 30-40 nebo za 50. To jsou vpodstatě stejné ceny.
Odpovědět