Už dlhšiu dobu sledujem bazáre a autá, ktoré by prichádzali do úvahy v mojom rozpočte, čítam recenzie jazdeniek a témy na fórach no stále sa nejako neviem rozhodnúť

Zakrátko budem každodenne dochádzať, 45 km ráno a 45km podvečer čiže denne to bude zhruba tých 90 km. Väčšina tejto trasy je po diaľnici, no s autom sa bude dosť premávať aj po meste (do obchodu, do kina, do parku, do vedľajšej dediny,...). Pôvodne som sledoval len benzíny, no keď som si vypočítal rozdiel, koľko by som ročne zaplatil za naftu a za benzín (keby som ročne najazdil cca. 25 000km) tak ten rozdiel je dosť veľký a na nafte by sa dalo ušetriť, no stále si nie som istý výberom ani benzínu ani diesela. Hlavne by som sa obával tých krátkych trás po meste (napríklad v -15C v zime) - nezničil by sa tým diesel? Radili by ste skôr benzín či diesel?
Momentálne dosť jazdím na Fabii 2. generácie 1.2 HTP a auto mi prakticky vo všetkých smeroch vyhovuje okrem motora, ktorý už na diaľnici točí vysoké otáčky pri 130km/h, spotreba už je vtedy vysoká a celkovo už autíčko v tej rýchlosti nevládze. Mimo toho mi Fabia 2. generácie vyhovuje a tak som čítal na internete, s akými motormi sa predávala a celkom sa mi zapáčil 1.2 TSI, no z toho čo som čítal na internete je tento motor nespoľahlivý a má krátku životnosť.
Tiež sledujem Octaviu 2. generácie ktorá by na diaľničné dochádzanie bola asi vhodnejšia, a celkom sa mi zapáčil 1.9 TDI, ktorý by mal byť spoľahlivý a má nízku spotrebu, no vraj je riziko kupovať Octavku s 1.9 TDI lebo vraj takmer všetky sú stočené.
Nepotrebujem žiaden luxus ani športovosť, ide len o to nech auto prejde z bodu A do bodu B a to s čo najnižšou spotrebou a nech sú servisné náklady + poruchovosť čo najnižšie. Zapáčila sa mi tiež Mazda 3 predošlej generácie (jej atmosferické benzíny by mali byť spoľahlivé a ani so spotrebou to nie je zlé) a KIA Soul s dieselom, no nechám si od vás poradiť

Môj rozpočet sa pohybuje okolo 5000€ (130 000czk), maximum je 6000€ (150 000czk).
Vopred ďakujem za všetky rady