Ahoj všem,
hledám auto do cca 800 000 Kč (kombi nebo SUV), ale potřeboval bych pár rad od zkušenějších.
Končí mi teď roční operativní leasing na Santa Fe (výbava Executive s max. výbavou, PC cca 1,3 MKč). Zvažuju ale i srdcovku Mazdu 6 Wagon nebo CX-5 (obě Revolution TOP s max. výbavou a motorem 2.5 benzín).
Všechny 3 by mě vyšly na podobné peníze (kolem 800k), CX-5 možná trochu dráž. Jsme tříčlenná rodina, rád jezdím svižně, baví mě to, ale už dávám velký důraz i na bezpečí rodiny.
Porovnávám následující:
SF+ ...SF je velké, těžké, bezpečné a dobře vybavené SUV. Výbava s ohledem na luxus.
SF- ...má dieselový motor, ale já jezdím každý den cca 4x 4 km a vždy mezitím motor celý vychladne, takže ten motor tím zřejmě dost trpí. K tomu tak 20 jízd ročně kolem 300km a 2-3x za rok cca 1000km - 3000km trasy.
M6/CX5+ ...zábavné řízení, pocit lepšího dílenského zpracování, benzín, design, značka Mazda
M6/CX5- ...slabší výbava (ten sestup od SF je fakt znát). Jasně, Mazdy mají naopak věci, co nemá SF, ale SF víc cílí na pocit luxusu.
Otázky:
- vím, že diesel je na delší cesty, ale skutečně bude trpět moderní dieselový motor? I v případě, že si budu vědomý, že ho mám co nejméně zatěžovat při takto krátkých cestách?
- jak je to s kvalitou Hyundai Santa Fe (rv 2015)? Podle recenzí jsou starší SF držáci a většina majitelů si je chválí. Mě ale děsí, že po 17 000 km a roku provozu už slyším různé zvuky jako křupání a vrzání plastů. To by se u takto drahého auta snad nemělo stávat.
- auto chci mít ještě tak 4 roky a pak ho prodat. Podle inzerátů by zůstatkové ceny všech tří měly být cca stejné (možná CX-5 trochu vyšší). Nebo to vidíte jinak?
- do čeho byste šli vy (s ohledem na výše napsané) a proč? (klidně i jiné auto)
Díky za rady. Je to velká investice a nechci se rozhodnout nějak špatně.
Hyundai Santa Fe / Mazda 6 / Mazda CX-5
Re: Hyundai Santa Fe / Mazda 6 / Mazda CX-5
Tak když už CX-5, tak novou, co bude v květnu ne? Na diesel bych se při tomto nájezdu vykašlal.
2022 BMW 540xdT, 2019 Mazda2 1.5 Skyactiv-G A/T
2022 BMW K 1600 B
WWW.MAZDAKLAN.CZ
2022 BMW K 1600 B
WWW.MAZDAKLAN.CZ
Z uvedeného bych koupil Mazda 6 Wagon. Jasná volba. Slabinou Mazdy je chybějící výkonný benzínový motor. Ale i tak je to s libovolným motorem nejlepší volba.
CX5 z venku líbivé auto. Nevím jak uvnitř bude dostačující. Ale já jsem odpůrce SUV a crossoverů. Nevidím tam žádný praktický přínos proti kombi.
A Sranda Fé? Na operák jako služebák to dovedu pochopit. Jinak pro mě nepochopitelné, proč si někdo vybere takhle neohrabané auto.
P.S.: Pokud tě baví řídit, tak Cupra jako "rodinné" kombi bude spousta zábavy. Pokud překousneš ten interiér. Doporučuji vyzkoušet 290 koní plus samosvor na předku.
CX5 z venku líbivé auto. Nevím jak uvnitř bude dostačující. Ale já jsem odpůrce SUV a crossoverů. Nevidím tam žádný praktický přínos proti kombi.
A Sranda Fé? Na operák jako služebák to dovedu pochopit. Jinak pro mě nepochopitelné, proč si někdo vybere takhle neohrabané auto.
P.S.: Pokud tě baví řídit, tak Cupra jako "rodinné" kombi bude spousta zábavy. Pokud překousneš ten interiér. Doporučuji vyzkoušet 290 koní plus samosvor na předku.
CX-5 je uvnitř úplně stejně velká jako 6 kombík. Takže žádná hitparáda.
2022 BMW 540xdT, 2019 Mazda2 1.5 Skyactiv-G A/T
2022 BMW K 1600 B
WWW.MAZDAKLAN.CZ
2022 BMW K 1600 B
WWW.MAZDAKLAN.CZ
Ta Cupra vypadá zajímavě.
Ten interiér se jim teda nepovedl, z venku to vypadá mnohem líp a překvapila mě ta nízká spotřeba.
x2005: Santa Fe není špatné auto. Fakt se v tom jezdí hezky (jiné SUV jsem neřídil), ale vadí mi to rozkřupání interiéru po prvním roce slušného používání.

x2005: Santa Fe není špatné auto. Fakt se v tom jezdí hezky (jiné SUV jsem neřídil), ale vadí mi to rozkřupání interiéru po prvním roce slušného používání.