Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
littleon
Spolujezdec

Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Příspěvek od littleon »

Zdravím vás ve spolek. Předem se omlouvám za délku textu, ale je to nutné pro pochopení mé situace.

V roce 2016 jsem si vybíral z několika typů různých značek a nakonec nejlépe splnil moje požadavky Fiat Tipo Hatchback 1,4L, 120k, kufr 440L (s plnohodnotnou rezervou). Chtěl jsem jednoduché auto, ideálně co nejméně asistentů (byl jsem profesionální řidič, v kamionech jsou asistenti o řadu let déle, tak víme, jak jsou poruchové, jak jsou otravné a jak drahé i jejich opravy, resp. výměny) a s dostatečným kufrem na nákupy. V roce 2019 jsem jej koupil znovu, protože mne naboural opilý řidič MPV (totálka obě auta) a já z toho vylezl bez škrábnutí - sám jsem se divil.

Rok a půl hledám za toto auto náhradu - marně. Abych osvětlil o čem je řeč. Do práce to mám 10km, 1-2x měsíčně jezdím na otočku 600km a k tomu běžné ježdění plus nákupy (jsem z malého městečka, do "nevesnického" krámu 20-30km), v neposlední řadě dovolené 1500-2000km jednosměrně. Do toho mi stárnou rodiče a tak potřebuji, aby se jim lépe vystupovalo. Čili hledám opravdu univerzální auto. Nafta a přímovstřik díky krátkému nájezdu do práce vypadly ze hry a elektromobil je diskvalifikován díky delším trasám. A jestli jsem něco nepřehlédl - a v tom spočívá můj první dotaz - tak na trhu není nic, čím bych mohl nahradit Fiat Tipo? Přijde mi to až úsměvné, kdyby to nebylo smutné.

Druhá část dotazu: Došel jsem do stavu, kdy zvažuji, že si Tipo nechám ještě pár let čistě na ježdění do práce a pořídím "pro jednoho člověka" druhé auto, na zbytek vyjmenovaného ježdění. V takovém případě se vracím na začátek, ale není to veselé hledání. Nafťáků je jako šafránu nebo stojí 800tis a více, hybridy jsou podle recenzentů nevhodné na dálniční cestování (tohle auto by jezdilo dálnice cca z 80%) a už toho mám plné zuby a řekl jsem si, že zkusím, jestli se mezi vámi nenajde dobrá duše a něco nenadhodí.

Moje požadavky: max 4 dospělí, kufr minimálně těch 440L (ověřeno v praxi) a když bude víc, bude jenom dobře, musí se z toho době vystupovat seniorům a mít překryté prahy, aby si nemuseli pucovat kalhoty, když vylezou, vyhřívaný volant a sedačky, slušné audio s dobrým handsfree, ideálně DAB. Motor bych preferoval naftový a rád bych měl možnost přidat bufíka. Kdyby to byl benzín, tak bych rád rozmraz předního skla. Co bych rád nebo byl bylo ideální, není nutné, ale bylo by to fajn. Motor samozřejmě aby odpovídal váze vozu, nechci dopadnout tak, že auto bude při přejezdu Alp úpět a naříkat, jak to vidím vždy u těch, kteří se nechali přesvědčit, že 1,3L tříválec pohodlně postačí a přes Alpy se to sune stovkou. Ne děkuji, jsem i s Tipem zvyklý dát tachometrových 140 a jet tak celou dobu (ano, spotřeba roste ze 7 na 8 i 8.5L, ale to je mi fuk).

Pokud se najde dobrá duše, kterou něco napadne a nebude to stát mega a víc, budu velmi vděčný. Nerad bych skončil s osobní dodávkou, kam to začíná směřovat. Dokonce zvažuji i operák, protože se situace tváří, že by se mohly vrátit nějaké realističnější motory i do neprémiových aut. Chtěl bych vás poprosit, aby padaly jen konstruktivní nápady/názory, nechci tu vyvolávat nějaký flame, ani hromadné nadávání na EK/EU. Jistě si zaslouží v tomto případě poslat do patřičných míst, ale to dělejme jinde. Děkuji předem všem, kteří odpoví a budou plus mínus respektovat mé parametry.
HondaMan
Letec

Re: Pomoc s pragmatickým výběrem auta - dvoudotaz :)

Příspěvek od HondaMan »

Tipu budou nejblíže Dacie.
Illegal only when police there, police not there habibi everything legal.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Taky sem chtěl naspat tu velkoprostorou Dáčii (nevim, jaxe zove). A i dyž to tazatel nechtěl - kdo zato může? Ano Úhnije.
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

Možná jsem to měl napsat příměji, mě je jedno "co to bude", vím že nechci platit prémiovku, ale jinak mi na výrobci, značce, státní příslušnosti :), vůbec nezáleží. Před Tipem jsem měl od Opelu po bavoráka. Vždy jsem vybíral na základě konkrétních požadavků. Dříve bych se nad dáčkou ani nepozastavil, ale teď se již neofrňuji, ale stávající motory Stelantisu mne, popravdě, úplně nelákají...
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

oprava, mělo být Renaultu a Stelantisu. Byť nafťáky ze Stelantisu prý špatné nejsou...
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

Průběžné hlášní: pokud někdo řeší podobnou věc, z pohledu jmenovaných požadavků, zatím do předběžného výběru spadá Hyundai "nová" Kona 1,6 T-GDi manuál a Kia Sportage 1,6 T-GDi manual, přičemž aktuální Kona je k mému překvapení, podstatně větší auto, než byla předchozí generace, přesto lehčí než Kia Sportage. Manuál proto, že je s automatem k dispozici jen suchá dvojspojka a to je minimálně v kolonách problém (Itálie, Francie ale i Chorvatsko v létě). Takže pro mě u těchto značek pořád klacek.

Překvapilo mne, jak velký problém je s vystoupením seniora z Kia XCeed i Stonic, kde je spodní "přední roh" výřezu na dveře hodně posunutý dozadu a senior má pak problém vyndat nohu ven. Budu pořád srovnávat s Tipem, které je pro leckoho podřadným autem, ale z pohledu praktičnosti (i jízdních vlastností - 120k , lehké auto a sedí dobře) je tento všeobecný názor poměrně mimo, ale to je fuk. Mimochodem mně osobně zaujala Kia K4, ale z té senioři opravdu vylézat nechtějí - zkusili kvůli mně, ale tvářili se ve stylu - to si děláš "sedací část těla" (ale mě by se to asi i líbilo :)). Do Civicu je teda už sedat nutit nebudu.... Další hlášení přidám, až se časově, dostanu do dalších salonů. Třeba to někomu k něčemu bude.
contending
Dítě v autě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od contending »

Ahoj,
rozumím ti víc, než bych chtěl Ty požadavky dávají smysl a bohužel to dnes fakt není jednoduché.

Pokud jde o náhradu za Tipo, tak v rámci rozumného rozpočtu a s kufrem kolem 440 l bych se díval hlavně na:

Škoda Scala 1.5 TSI – kufr v reálu použitelný, rozumná spotřeba, na krátké trasy snesitelná a na delší cesty výrazně příjemnější než většina hybridů.

Kia Ceed SW (1.5 T-GDi) – kufr splní, dobrá ergonomie, slušná výbava (vyhřívání, DAB, asistenty) a motorově ještě „normální auto“.

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid – ano, hybrid, ale zrovna tenhle je ze všech nejméně problematický na krátké trasy a kufr je v kombíku už použitelný.

Pokud bys šel cestou dvou aut, tak mi dává smysl nechat Tipo čistě na dojíždění a jako „rodinnější“ auto vzít něco benzínového bez přímého vstřiku (Mazda 6 2.0/2.5, případně starší Corolla TS). Naftu bych v tvém režimu opravdu nebral.

Upřímně: univerzální auto pro 10 km do práce + dálky + velký kufr + rozumnou cenu dnes skoro neexistuje. To, že jsi spokojený s Tipem, není náhoda – tenhle segment se prostě vytratil.
littleon
Spolujezdec

Příspěvek od littleon »

Ahoj,
problém je v tom, že mi z nižších aut rodiče budou vylézat hůř a hůř, proto se opravdu z nouze koukám i po SUV/Crossoverech, byť jsem to nikdy nechtěl a sám pro sebe bych si to nikdy nekoupil - ani se mi to nelíbí (s jednou výjimkou). Já mám rád auta, co sedí a jsou ideálně lehká. Do Škodovky, stejně jako do salonů od EU po japonce, se chystám, postupně - korejce mám už za sebou. Udělám si kolečko, z čeho se jim bude dobře vystupovat a taky v tom sedět - už jsem narazil na problém s tvrdými sedačkami v Nissanu, byť to by šlo ze hry kvůli motorům - přesto dělám první kolečko pouze o tom, z čeho se jim bude dobře vylejzat a pak holt budu dělat druhé kolečko už sám = motory, jízdní vlastnosti a egronomie (žádné nesmyslně široké a mohutné tunely, co zabírají místo pro nohy, co nejmíň matlacích nesmyslů a co nejvíce osvědčených věcí, třeba jako tlačítka - v čemž mě na první dobrou oslovila právě Kona, ale ještě jsem jí neprojel). Brzy se chystám do Škodovky a skoro se bojím, že Scala bude také nízko a spíš bude padat v úvahu její zvýšené dvojče (Kamiq). Kiu jsme již absolvovali, Ceed, včetně XCeeda jsou ze hry. Corolla také, do Toyoty jsme šli jako první už před koncem roku a dokonce i nějaké jejich SUV (kecal bych jaké), mělo výřez pro zadní dveře tak zkosený, že se moje mamka se 160cm při nastupování bouchla do hlavy. V Toyotě padá v úvahu jen RAVka a do té se mi chtít nebude. Protože - a to na férovku - dát 1,1-1,2 mega za auto, mi přijde jako pitomost. Ne že bych si to nemohl dovolit, ale nedává mi to smysl. Kdybych se chtěl takhle rozšoupnout, tak to bych si už teda udělal radost s Alfou Stelvio, která mne hodně bavila (měl jsem jí několik dní k dispozici před nějakým časem v práci). Ale zpátky do reality, to dát za auto opravdu nechci.Když jsem se tak hluboce zamyslel, asi ušetřím čas a vynechám Stellantis a asi i Renault - Nissan - Mitsubshi, kvůli motorům...

ad dvě auta... pokud půjdu touto cestou, což mi reálně asi nic jiného nezbyde (kurde na úkor ekologie budu mít dvě auta, asi mi něco uniká), tak je jak nafta, tak přímovstřik klidně ve hře, protože to auto by jezdilo jen delší a dlouhé trasy, minimum cca 30km (po doktorech, nákupech, to se již ohřeje) a pak již jen delší, řádově stovky km. Ale překvapilo mne, že prodejce u Hyundaie tvrdil, že si stojí v rámci záruky i za krátkými trasami, že je prý v tom T-GDi upravený vstřik, že to není problém. Ještě jsem neměl čas to ověřit. Ale to mne zaujalo, protože pokud je to pravda, mohlo by to být řešení. Třeba u Civicu má být řešení kombinace přímého a nepřímého vstřiku, ale to jsem také neověřoval, protože je Civic bohužel ze hry, je proklatě nízko (ale slušel by mi). Zpátky k věci, Tipo, když bude jezdit do práce a zpátky, tak dřív nedostanu technickou, než zdechne motor, takže asi tahle cesta. Za 6 let servis - tyčky stabilizátoru 800Kč a podle diagnostiky zlobil nějaký snímač pod pedálem spojky 2500Kč. Neprdla ještě ani jediná žárovka, nebylo třeba vyměnit ani stěrače... Na férovku, kdyby bylo ještě k dispozici Tipo Cross (bo jak se to jmenovalo), klidně s tím samým motorem co mám, tak pro něj jdu a nemusel bych řešit vůbec nic. No, zpátky do reality...SUV... bože za co... kdyby chtěli za Tourana 2L TDI o dvě stě míň, tak se asi ze zoufalství domluvíme :)

ad Tipo.. jen úplně mimo téma, pracuji řadu let v zahraničí a když jsem si přivezl to první, tak se na to kolegové koukali a chtěli si to prohlídnout a sjet si v tom. V té době byly ve Fiat salonech "na západ od nás" jen pětistovky, jako levná stylovka pro 18ti leté holky. A bylo vtipné, jak se divili, že to sedí a že to jede. Ta bezbřehá koncernová láska v našich zemích je takový kontrast k tomu, jak se na to dívají "na západ od nás". Ale to jen opravdu úplně mimo téma a hlavně je každého věc, co si koupí.
Odpovědět