po probrouzdání všech myslitelných webových fór, jsem se nakonec přeci jen rozhodl, že zkusím poprvé poptat názor diskuzních odborníků nad výběrem budoucího vozu.

Tedy, má situace - aktuálně vybírám vozidlo, které splní jak mé nároky, tak nároky drahé polovičky, ročního potomka a jednoho čtvrtpsa.
Požadavky (možná sem tam preference):
- rozumné stáří (0 - 3 roky), zde mi jde spíše o záruku - auto si hodlám nechávat 3-5 let (dle odpisu)
- velikost (rozumná) pro rodinu - kompakt/nižší střední/SUV? - kufr na menší kočárek a bagáž (400+ využitelných litrů)
- určitá rozumná reprezentativnost - vzhledem k využití pro pracovní účel
- slušný motor - tj. 100+ kW/200+ Nm
- rozumné provozní náklady - prostě lidové vozidlo (servis do 10-12 tis., spotřeba do 10 litrů aj.)
- pohodlí při delších cestách - jeden týden v měsíci se vydám na delší trasy po ČR s denním nájezdem 700+ km, celkový nájezd
cca 30-35 tis km/rok, cesta do práce cca 100 km (téměř) denně
- cena do 450 tis. Kč vč. DPH - není to moc, ale zde jde víceméně o volbu rozumu. Ačkoliv limit není pevně dán, jde o
určitou moji psychologickou hranici - jde o pevnou částku v hotovosti, sleva za leas./výkup nepřipadá v úvahu
- skladovka/roční vůz/ojetina - prostě vozidlo, které si mohu do 14 dnů odvézt, přihlásit, použít
- bezpečností výbava typu: slepý úhel, udržení v pruzích, adaptivní tempomat aj. - toto by celkem ráda má polovička
- o komfortní výbavě typu duální klima, vyhřívané sedačky aj. nemluvím
- rozumný výhled z vozu - dtto požadavek mé polovičky
Má aktuální situace je - před narozením třetího (po psovi vlastně čtvrtého) člena domácnosti jsem ukončil OL vozu, tehdy Golfa 7 (po FL) v HB - byl velice špatně opraven po bouračce, chybělo mu pár prvků výbavy a hlavně, po 2 letech provozu jsem byl lehce skeptický o jeho kvalitách a především, kufr neodpovídal mé představě o rodinném vozidle (no, on by nakonec i stačil).
Naštěstí jsem zhruba rok před ukončením zakoupil velice výhodně O1 v perfektním stavu po pečlivém majiteli, kde jeho 300 tis. km nebylo téměř znát (vozidla i majitele). Otázka koupě nového vozu, i vzhledem ke kompletní rekonstrukci bydlení, byla odsunuta na druhou kolej a aktuálně, po zhruba 2 letech a 60 tis., jsem došel názoru, že nemohu být na druhé straně republiky závislý na 20 letém korábu s 370 tis. (a původní spojkou, turbem, podvozkem, haldexem - je to 4x4....) a navíc, drahá polovička s ním odmítá jezdit (má svůj malý samohyb).
Za poslední půlrok tak hledám, co je pro mé potřeby nejpřijatelnější vozidlo, které splní co nejvíce požadavků. A jako správný automobilový nadšenec bych chtěl (téměř) každé vozidlo, protože "každé má něco do sebe"...ze všech XC60, Mondeí, Octávek/Scal, Rifterů a kdo ví co všeho mi nakonec vyšel jako ideální adept v rozumné ceně Hyundai i30 fastback ve výbavě Ultimate. Pro upřesnění, mám jej rozjednaného, jde o roční kus s minimálním nájezdem, a v plné výbavě Ultimate. Bohužel, má drahá polovička po jeho prohlédnutí na parkovišti usoudila, že nakládací hrana je vysoko a výhled z vozu bude špatný. No, ačkoliv jsem se trochu snažil přesvědčit, že to není možné a zvykne si, přeci jen mě trochu hlodá svědomí, že nemám být sebestředný dětina a myslet i na její výšku o trochu většího zahradního trpaslíka (no, já nejsem jiný).
Tedy, co by mi kdo v takové situaci poradil? Z 80-90 % bude zakoupen Fastback, jde nyní spíše o rychlost prodejce, nechávám si ale dvířka pootevřená pro jiné, lepší návrhy.
V úvahu připadalo ještě:
- Scala Style s 1.6 TDI a DSG/1.5 TSI DSG - TDI spíše kvůli abnormální spotřebě a rozumné velikosti
- Octavia 3 FL Style s 1.5 TSI (2.0 TDI 110, 2.0 TSI 140 kW) - Octavia padla kvůli její velikosti (O1 jde ze stejného důvodu z domu)
- Leon (nyní již předposlední generace) - dtto Octavia, nyní je navíc za překvapivě dobrou cenu ve verzi FR, ale dtto Octavia
- Ceed - no, i30 vyšla lépe a není liftback
- mnoho dalších vozidel mimo daný rozpočet (V60 CC, i30 N FB, SantaFe...), které jsem vyřadil kvůli velikosti, nákladům na
provoz, nebo stáří
Děkuji za jakýkoliv názor, budu velice rád.