plánuji nákup svého 1. auta (aktivně řídím již 6 let), a rád bych nějaké sportovnější. Nájezd je 5-10tkm ročně, především kratší trasy (+-20km) a 1x-2x za rok dovolená (ať už po republice, nebo k moři). Raději bych tedy benzín, ať už atmosféru, nebo s turbem. Většinou jezdím sám nebo ve 2, občasně ve více lidech. Na druhou stranu bych rád aby vydrželo alespoň dalších 5-10 let (ideálně bez větších oprav), a aby se tedy časem dalo využít i jako auto pro začínající rodinu. Cenou bych se rád vešel někam pod 200k, při nějaké dobré koupi bych možná překousl 250k.
Dlouhou dobu jsem se díval hlavně po Fordu Focus Mk II ST, ideálně v oranžové

Focus jako auto se mi vždy líbil, jak vzhledově, tak jízdními vlastnostmi (dle recenzí i známých), a na ST verzi jsem slyšel taky spoustu chvály. Na druhou stranu jsem někde čet, že ač má dobrý motor od Volva, rád se zadírá, ale nevím co je na tom pravdy...

Nedávno mě svezl kamarád v jeho BMW E46 330ix, tak sem se mrkul i na bavoráky, a docela mě zaujalo BMW E91. Dle recenzí a zkušeností ostatních bych šel asi do 325i(x) nebo 330i(x), pokud by se našlo nějaké s rozumným nájezdem a cenou.
Oproti STčku beru jako výhodu větší kufr, a o pár tříd hezčí interiér.
Budu rád za rady, ať už k autům výše zmíněným, či nějakým alternativám.