Jaké auto vybrat

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Luky-12
Autoškolák
Příspěvky: 25
Registrován: pát 23 kvě 13:44

Re: Jaké auto vybrat

Příspěvek od Luky-12 »

Já řešil něco podobného před 4 roky. Osobně prošel všechny autosalóny a prohlédl i vyzkoušel vše v nižší střední. Ve finále jsem se rozhodoval mezi Mazda 3, Rapid, Golf a Ceed. Úplné finále byl Golf vs. Ceed. Teď mám Ceeda již 4. rokem a naprostá spokojenost. Ano originál díly jsou dražší, s tím je třeba počítat. Ale u nového auta je u KIA 7 let záruka, takže kromě spotřebního matriálu a pravidelných servisních prohlídek žádné výdaje po tuto dobu nehrozí (je tam jen pár vyjímek kratší záruky na baterii, rádio apod. a omezeno nájezdem 150 000 km). Pokud je samozřejmě auto havarijně pojištěno. Ceny servisu jsou srovnatelné s cenami autorizovaných servisů ostatních značek. A po záruce lze sehnat mnohé díly i levněji neoriginální, ovšem výběr jako na škodovku nikdy asi nebude. Pojištění se dá na Ceeda sehnat o dost levněji, než na jiné značky, což také o něčem svědčí. Já tenkrát porovnával ty 4 uvedené a na Ceeda bylo levnější i než na Rapid. Golf a Mazda byla pojistka už úplně cenově jinde... (Začínal jsem u nového auta s pojistkou vč. GAP u Allianz online na 7700 Kč a Golf a Mazdou byly někde u 13-14000) Jinak Ceed je i ve statistikách mezi na špičce ve spolehlivosti. Proti Rapidu to je větší auto. Ale vyhnul bych se 1.0 turbomotoru. Takže jedině atmosféru. Mají své výhody, ale kdo je zvyklý na turbo, může mu vadit, že pro zrychlení musí podřazovat aspoň na 3. Takže vyzkoušet. Pokud turbo, tak asi hledej u jinych značek. Ta 1.0 turbo není u KIA povedená a turbomotory vyššího objemu jsou cenově asi nad rámec tvých představ (navíc 1.4 bude až v novém modelu)
K Ceedu ti mohu povědět mnohé. Případně i poradit dobrý autorizák, to je také při výběru auta důležité. Jezdit k diletantům, kde nic nevyřeší a jen chtějí člověka oškubat, ke spokojenosti s autem nepřispěje. Zásadně se vyjadřuji jen k tomu s čím mám osobní zkušenost, takže k jiným ti toho, moc neřeknu. Bohužel mnozí na diskuzních fórech, kteří auto viděli tak na obrázku, vědí vše. Dlouhodobou zkušenost mám také s Octaviemi, ale ta skončila koupí Ceeda, takže o nejnovější Octavii toho moc nevím. Jinak jsem se svezl při výběru auta skoro se všemi konkurenty, ale to nemá smysl komentovat, to si může udělat každý.

Já jednoznačně doporučuji obejít autosalony v místě a udělat si obrázek sama. Prohlédnout si důkladně vše, co je v nabídce a co se ti bude zamlouvat, udělat si zkušební jízdu. Největší favority pak třeba půjčit aspoň na víkend či den. Porovnat si nabídky a rozhodnout se na základě toho. Poradit se pak třeba o finálním výběru a přeptat na zkušenosti majitelů aut (to lze na webech majitelů příslušných značek - ke KIA nás najdeš jako KIA club pod koncovkou .org - nevím jestli sem mohu dát odkaz, ale google ti to najde).

Jinak Ceed bude brzy nový model, tak se ten stávající přestává vyrábět. Má to výhodu, že jsou a budou nyní vetší slevy, nevýhodu, že se auta ze skladů vyprodávají a omezuje tak výběr. Možné je počkat na nový model, ale to bude asi cenově dražší.

Přeju šťastnou ruku při výběru a případné dotazy rád zodpovím. Sem ale tak často nechodím, tak případný dotaz na Ceeda můžeš napsat i na fórum toho KIA clubu s .org Tam se určitě ozvu nejen já.
Majky152
Spolujezdec
Příspěvky: 9
Registrován: pon 23 dub 13:28

Re: Jaké auto vybrat

Příspěvek od Majky152 »

Pro Luky-12: Děkuji za info. Začínám mít z toho velkou hlavu.
Každý doporučuje něco jiného a nevím, které auto vybrat. Projedu pár salonu, vyzkouším jízdy a nechám si udělat nabídky vč. pozáručního servisu a prohlídek. Myslela jsem, že bude větší shoda na určitý model - značku, aby byl výběr snazší. :-??
Uživatelský avatar
Zajda
Letec
Příspěvky: 1872
Registrován: ned 04 lis 03:01

Re: Jaké auto vybrat

Příspěvek od Zajda »

Větší shodu hledej na fanklubech té které značky, nebo aspoň mezi majiteli :) Objektivně každé z aut té třídy má nějaké přednosti a nedostatky a je na každém, jakou váhu jim přikládá a jak mu auto sedne do ruky. Já mám z toho taky velkou hlavu:)
《》
Luky-12
Autoškolák
Příspěvky: 25
Registrován: pát 23 kvě 13:44

Re: Jaké auto vybrat

Příspěvek od Luky-12 »

Auto nemůžeš vybrat na fórech. Každému vyhovuje něco jiného. Jedno univerzálně nejlepší auto pro všechny neexistuje.
Právě proto jsem psal, že nejlepší postup je oběhnout autosalony a podívat se na ty auta naživo. Může to znít divně, ale i z uživatelského hlediska jsou v autech stejné třídy rozdíly. Takže bych nejdřív vyselektoval, co se vejde do tvé cenové představy. Také si ujasni, jakou výbavu 100% chceš, jakou bys ráda, ale oželela bys.

Pak ty auta prohlédnout a prolézt (sedni si dopředu, dozadu, mrkni do kufru apod.) Ujasni si případné speciální požadavky. Znám lidi, co třeba objížděli autosalóny i s kočárkem a zkoušeli, zda a jak vleze do kufru. Rázem plno aut nevyhovělo. Nebo někdo chce 3 dětské sedačky dozadu. Tím se mu výběr velmi zůží, protože často jdou dát jen dvě atd atd.

Prostě posoudit si, co se mi líbí vzhledově (přece si nekoupím něco, co se mi nelíbí) a pak z praktického hlediska, jak moc kde potřebuji místa, odkládácí plochy, ovládání atd. Už to mi vyselektovalo spoustu aut, o kterých jsem uvažoval. Některá se mo nelíbila, někde jsem zjistil, že je na mou potřebu stísněné místo vzadu atd

Se zbytkem pak kratší zkušební jízdy a opět nejlépe nejen jako řidič, ale třeba i jako spolujezdec.

Mělo by ti pak ve finále zbýt maximálně pár kandidátů, které budou vyhovovat po všech stránkách, i když pak uvidíš, že každé má své výhody i nevýhody. A samozřejmě i za stejnou cenu různé výbavy. Cenové náklady atd.

Mě zbyla 4 auta a ta jsem si pak půjčil na víkend (kromě Golfa, kde to odmítali), abych se s tím líp seznámil a zjistil nejen jak to jezdí, ale i jiné praktické věci, na které člověk nemá šanci myslet nebo přijít při krátkých testovacích jízdách.Já třeba po té delší jízdě vyřadil Mazdu 3, která se mi vzhledově líbila nejvíc, jezdila na můj vkus nejlíp, ale zjistil jsem, že je pro mě z těch aut nejmíň praktická. Vzadu jsem si spolucestující připadali trochu jako v rakvi (malá a vysoko položená okénka), ale vadila hlavně absence odkládacích prostor (např. ve dveřích jen díra na lahev, nic víc). Když jsem k tomu přidal, že vycházela v požadované výbavě nejdráž, nejdražší servis, pojištění a podobné věci, prodejce a servis v místě s nevalnou pověstí a na auto bych čekal 3/4 roku, šla z výběru pryč.

A teprve pak jsem o finálních autech sháněl všemožné informace, třeba i přes fóra. Jenže problém je, že autům "rozumí" a vyjadřuje s k tomu polovina národa, ale je to vše spíš o dojmech a řečech, co se vedou. V nezávislých servisech mají zase omezené zkušenosti většinou jen s určitými značkami a hlavně s auty, která už jsou z výroby a prodeje x let pryč, takže to je taky dost zkreslené a o ničem. No a na fórech majitelů určité značky, ti sice řeknou spoustu zkušeností, ale hanět ti to auto asi úplně nebudou, i když kdo je objektivní, tak zápory prozradí. Ten kdo s autem spokojen nebyl si max. postěžuje a víc se tam neukáže, protože se rychle auta zbaví.
Takže info od ostatních bych bral s velkou rezervou, maximálně se poptal, právě na webech majitelů, jaké jsou známé závady a čemu se případně vyhnout (jaký je vhodný nebo nevhodný motor apod. některá výbava může být problémová apod).
Majky152
Spolujezdec
Příspěvky: 9
Registrován: pon 23 dub 13:28

Re: Jaké auto vybrat

Příspěvek od Majky152 »

Pro Luky-12: Ano, jak píšeš, každému se líbí něco jiného a každý má jinou představu o autě. Někdo jde jen po barvě a vzhledu, jiný po vlastnostech apod. Mám představu, vím co bych chtěla, aby auto mělo, ale nevím, na které značky vozidel si mám dát pozor, motorům a kci vozidla se nerozumím. Proto jsem chtěla radu. V každém salonu budou vychvalovat jen to svoje, málokdo řekne negativa na auto, které chce prodat. Moc díky za radu, určitě zkusím tvůj postup. :)
Odpovědět