Auto na dojizdeni do prace

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Sandak
Adept autoškoly
Příspěvky: 10
Registrován: úte 09 pro 13:39

Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Sandak »

Ahoj, momentalne dojizdim do prace vlakem, ale jiz me to prestalo bavit a tak zvazuji koupe auta na dojizdeni. V soucasne dobe mam Honda Civic 1.4 2016 v benzinu a starsi Ford Focus 2004 1.6 v benzinu - protoze je oboji v benzinu, pocitam ze se mi na dojizdeni moc nevyplati a tak uvazuji, ze by starsi Ford sel na prodej a nahradil jsem jej novym / lehce jetym autem, ktere by melo byt na dojizdeni co nejusprornejsi.

Do prace (respektive na odstavne parkoviste v Praze) to mam cca 70km z toho tak 60-70% po dalnici. Takze dene 140km a do prace dojizdim v prumeru 3x tydne - tzn 140km *3 dny v tydnu * 4 = 1 680Km mesic a to je cca 20 000Km/rok pouze pro dojizdeni. Samozrejme pak jeste soukrome cesty, vylety atd takze pocet ujetych km za rok by se mohl pohybovat cca 25-30tis km.

Rad bych nejprve zacal s vyberem pohonych hmot - uvazuji zda zvolit CNG. Hybridy mi zatim neprijdou zajimave, kvuli vysoke porizovaci cene a stale vysokou spotrebou. To mi CNG vychazi mnohem vyhodneji. Elektromobil by byl asi hodne fajn vec - mam rodinny dum a nebyl by problem jej dobijet u baraku a takova Tesla Model 3 by se mi hodne libila :) ale opet, porizovaci naklady jsou zbytecne vysoke a nabidka velmi omezena (jak modelu aut, tak moznosti dobijeni). Pak je tu jeste diesel, ale predpokladam ze CNG bude vychazet i tak vyhodneji?

Cenoy limit zatim nemam stanoveny, zalezi jakou auto muze nabidnou finalni usporu a komfort pro dojizdeni.

Jeste dodam ze auto bych rad koupil jako sluzebni, odecetl si DPH a dal si jej do nakladu.

Jelikoz se v autech moc neorientuji, chtel bych si od vas zkusenejsich nechat poradit jak s vyberem paliva tak pote i auta samotneho.

Co jsem zatim tak zkoumal ceny atd, tak v tech CNG autech prichazi k uvahu Octavia nebo Golf Variant. Chvili sem take zvazoval napriklad Citi-Go kvuli priznive cene a minimalnim nakladum, ale bojim se jak se s tim jezdilo na dalnici, jaka je bezpecnost a celkovy komfort jizdy. Predpokladam ze napriklad Auris Hybrid nebo C-HR hybrid, se hodi tak maximalne do mesta a na dalnicim dojizdeni uspora hybridu nebude znat.
Noldo
Řidič začátečník
Příspěvky: 150
Registrován: čtv 01 bře 18:45

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Noldo »

Keď je peňazí na nové auto a možnosť dať si palivo do nákladov, tak si nemyslím, že spotreba je až taká dôležitá.
Finančne je najvýhodnejšie jazdiť Civicom, alebo focusom. Keď sa naučíš jazdiť trasu a budeš sa +- držať predpisov, tak by spotreba mala byť okolo 7 litrov.
Alebo vyvaliť veľa peňazí za nafťák, ktorým sa bude príjemne jazdiť za 5,5 l/100.
Hybrid bude poznať, možno nie až tak kvôli možnosti jazdy na elektriku ako kvôli cvt prevodovke, vďaka ktorej benzín na dialnici nebude nezmyselne točiť. Na danej trase si viem predstaviť úsporu aj liter/100 oproti benzínu ak budeš efektívne využívať hyb. sústavu. Či to stojí za vyššiu nákupnú cenu treba hodiť do kalkulačky.
Máš CNG, kde tankovať ? Preferoval by som LPG, ak ti nevadí že budeš každú chvílu tankovať. Taká Dácia Sandero/logan na lpg je asi najlacnejšie vozenie, aké si viem predstaviť.
Sandak
Adept autoškoly
Příspěvky: 10
Registrován: úte 09 pro 13:39

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Sandak »

CNG cerpaci stanici mame primo ve meste 5 min od baraku, takze tam bych problem nevidel. Samozrejme bych si to vse daval do nakladu, ale i tak mi prijde CNG jako vyhodnejsi oproti benzinu? Cena za ujety km je u benzinu cca 2.5x vyssi nez u CNG, ale to jsou jen hrube propocty z dat co jsem nasel na internetu.
Uživatelský avatar
HondaMan
Letec
Příspěvky: 3967
Registrován: čtv 17 úno 14:08

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od HondaMan »

Jen v bodech:
citiGo ale ani Sandero/logan nejsou auta, ve kterých bych chtěl jezdit 140km po dálnici/den
2,5x nižší náklady u CNG bych chtěl vidět. Myslím, že realita bude možná okolo poloviny
Pokud Focuse nechceš vyloženě vyměnit, nejvýhodnější bude Civic předělat na LPG.

Za kolik jezdí současný Civic? Měli jsme ho doma v 1.6i-dtec a to auto jezdilo za méně než pověstná octa v TDI.
2.9T RWD
Sandak
Adept autoškoly
Příspěvky: 10
Registrován: úte 09 pro 13:39

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Sandak »

Momentalne s Civicem jezdim spise kratsi vzdalenosti a prumerna spotreba se pohybuje okolo 7l/100km - dle palubniho PC. Stejnou spotrebu, tedy 7l/100km ma i Focus - mereno dle naplneni nadrze a poctu ujetych km nekolikrat za sebou a pote zprumerovani. Focus uz je stare auto, najeto ma cca 210 000 Km a myslim, ze takto dlouhe dojizdeni by moc dlouho nevydrzel. Kdyz se tenkrat snazil s Civicem jet co nejusporneji, dostal jsem se dle palubniho PC na hodnoty okolo 5,5l/100km, ale to jsem jel opravdu hodne "opatrne" a hlidal rychlost, brzdeni atd..

Jake by mohlo byt porovnani nakladu pri mnou najetych km pri 1l/100km benzin, vs LPG vs CNG? Samozrejme u LPG je investice prestavba a u CNG je investice celeho noveho auta. Jen se mi nechce zdat, ze jezdit na benzin se mi vyplati vice nez investice do CNG automobilu?
Planuji Focuse poslat do sveta za rok az za dva. V pripade koupe noveho auta bych jej prodal hned.
Uživatelský avatar
mattonecz
Letec
Příspěvky: 3223
Registrován: čtv 01 zář 10:56

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od mattonecz »

Tak si to spocitej. Ochcavka/Golf/Leon na CNG cenu si dohledas, dohledas si kolik to zere. Myslim, ze se to vyplati, i kdyz ty auta sou docela drahy.
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
Sandak
Adept autoškoly
Příspěvky: 10
Registrován: úte 09 pro 13:39

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Sandak »

Tak dle kalkulacky https://www.cng.cz/ceny/kalkulace-uspor mi vysla roční úspora při jízdě na zemní plyn 43 874 Kč kde náklady/rok CNG = 26 581 Kč a benzin = 70 455 Kč.
Palivové náklady na 1 km CNG = 0,87 Kč, benzin = 2,31 Kč

Ted uz jen dopocitat, jestli se vyplati investice noveho auta na CNG, ktere bude jezdit levneji, nebo jestli jezdit Civicem na benzin...
Uživatelský avatar
Lachende Bestien
Letec
Příspěvky: 1935
Registrován: sob 18 čer 15:13

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Lachende Bestien »

Podle mě amortizace za 1 rok od koupě (u nového auta klidně i "krásných" 30%) spolehlivě zabije jakékoli předpokládané úspory na palivu.

Spíše mě zaujalo srovnání nákladů provozu na benzin/naftu/CNG, kde se mi na první pohled zdála spotřeba CNG o cca čtvrtinu nižší dost pochybná, ovšem až po chvíli jsem si všiml rozdílných jednotek - poměrně lehká kapalina v litrech, zeměplyn v kilogramech.

Btw. proč jste vlastně doposud nejezdil tím Civicem? Náklady na benzin považujete ve srovnání s cestováním vlkem za příliš vysoké? Neměl jste zájem kupovat dálniční známku? Nebaví vás řízení? Při cestě vlkem se můžete něco přečíst nebo si odpočinout?

Řízení auta je každopádně vysoce stresující záležitost; lidské tělo na vysoké rychlosti není stavěno, takže jste i přes všechny deformační zóny prakticky neustále v ohrožení života.

Zkuste týden/měsíc jezdit do práce Civicem a pak porovnejte, jak se budete cítit.

Obecně ale většina hltačů 3+ desítek tisíc dálničních km ročně vyhledává spíše pojízdná kamnářství (co táhnou vocpodu voe) - v této oblasti by vám zde mohli poradit lépe.
S americkým svazem na věčné časy a nikdy jinak!
SS americké - náš vzor!
Sandak
Adept autoškoly
Příspěvky: 10
Registrován: úte 09 pro 13:39

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od Sandak »

Tak velmi zajimavy point je ta amortizace. Samozrejme v uvahu pripada i nejaky "rocni vuz" atd.. Nemusi to byt funglovka :) Otazka je, jestli ta uspora bude takova, aby pokryla ty ztraty na novem aute.

Doposud jsem dojizdel vlakem cca 3 roky - vzhledem k tomu, ze mi to prislo vyhodnejsi financne. Ovsem neustale zpozdeni vlaku, jezdim prvni tridou a rano i odpoledne jsou vagony hodne preplnene a rano nebo po celem dni v praci jeste resit, jestli si ve vlaku sednu jeste v prvni tride je opravdu des. Dale pak musim pocitat v kolik vyrazit z prace na nadrazi, abych vlak stihl a nebo zbytecne dlouho necumel - coz se stava pomerne casto, kdyz maji vlaky standartne 20 min zpozdeni. V zime pak cekat v mrazu na nastupisti a v lete kdyz je vedro a kazdou druhou jizdu vypadne klimatizace, takze ve vagonu se neda ani dychat, vedle vas upoceni spolucestujici a okna nelze otevrit. Parkrat do roka se stane, ze se neco pokazi a vy jste nuceni ve vlaku stravit i par hodin vaseho casu navic a cekat nez se znovu rozjede. Ve vysledku i samotne dojizdeni je velmi stresujici vzhledem ke vyse uvedenym vecem. Ano jsou i dny kdy se clovek ve vlaku prospi a precte si co je noveho :)

V mem prepoctu mesicni naklady vychazi nasledovne (s DPH):
Vlak: 2500-300Kc/mesic, 30 000Kc/rok - 36 000Kc/rok s DPH
Auto benzin: 4 000Kc/mesic, 48 000Kc/rok s DPH
Auto CNG dle kalkulacky: 1 462Kc/mesic, 17 544Kc/rok s DPH

od vsech cen si samozrejme budu odecitat DPH

Samozrejme v autech neni zapocitana amortizace, porizovaci cena, servis, pojisteni atd.. Ale auto mam doma i tak, dalnici znamku mam jiz taky.

Jako hlavni vyhodu dojizdeni autem vidim moznost jed do prace v kolik potrebuji a jet z prace v kolik chci a nemuset hlidat hodinu predem v kolik jede jaky vlak aby potom mel stejne zpozdeni. Nemrznout na nastupisti a nemackat se se zpocenymi lidmi ve vlaku kdyz nejde klima. Asi si to trochu ideailizuju, ale minimalne to zkusim na par dni z Civicem a uvidim. Zde spis resim financni stranku, zda se mi vyplati jezdit 1.4 benzinem nebo investovat do CNG, ktere se mi do par let muze teoreticky vratit? Jak sem jiz psal, v autech se tolik neorientuji a proto se ptam zde zkusenejsich lidi co mi poradi :) Jake auto, jestli to CNG nema nejake zkryte naklady, jestli se vyplati investice atd atd.. proste veci co me treba vubec nenapadly :)
Uživatelský avatar
pavproch
Letec
Příspěvky: 16351
Registrován: pon 14 bře 20:41
Bydliště: m4Zlik + 3er = 2x N52B30

Re: Auto na dojizdeni do prace

Příspěvek od pavproch »

Sandak píše: Takze denne 140km do prace.
skoro 190 km den co den při cestách převážně za prací
To zní podobně..... a autor toho druhého citátu to řešil pomocí C5... a citrón to nebyl.... :D

Celé tu.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Odpovědět