Tiguan 2.0TSI 6MT 4x4 Sport&Style

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
pavproch
Letec

Re: Tiguan 2.0TSI 6MT 4x4 Sport&Style

Příspěvek od pavproch »

Po delší době mám flashback k tomuhle z jiného fóra:
pavproch píše:
maran5 píše: Jen doplním že to 2.0 TSI 132kw 2012 už má poslední verzi napínáku řetězu,ale má starý typ řetězu co se natahuje,bacha na to!!!Bylo by dobrý udělat diagnostiku na volnoběh pos.93/3 hodnota "fázový posuv-1.rada válcu",pokud je hodnota -3 a více,je to už akutní.
Dík za výstrahu, potvrzeno diag že je to fpytli (-4,64) = při příštím servisu budu/me měnit řetázku. Nejen já mám staré autovraky.
Už to mám naplánované tu řetázku udělat při servisu 150kkm, ale začalo mi to vrtat fpalici: PROČ ZROVNA 3 ? a už třetí den marně (AI-less FOREVER!) kolem teho gůglím...

Není tady něgdo, kdo by mi k tomu dal nějaké (srozumitelné) technické vysvětlení?
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
mattonecz
Letec

Příspěvek od mattonecz »

Ta hranice -3° není žádné magické číslo, je to spíš praktická servisní mez. Diagnostika měří odchylku mezi klikovou a vačkovou hřídelí. Jak se řetěz vytahuje, vačka se vůči klice opožďuje a hodnota jde do mínusu.

Proč zrovna -3? Protože z praxe vyšlo, že kolem této hodnoty už bývá vytahání řetězu často takové, že se výrazně zvyšuje riziko přeskočení. Není to fyzikální zlom, kdy se při -2,9° nic neděje a při -3,0° motor exploduje. Je to prostě konzervativní hranice, od které se doporučuje výměna.

Navíc záleží i na tom, jak byla hodnota změřena (teplota motoru, volnoběh, verze SW ŘJ) a hlavně na tom, jestli se hodnota v čase zhoršuje. Pokud má někdo -4,5°, je už rozumné výměnu neodkládat.
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Kuju, esli máš pravdu a to číslo sou (úhlové) stupně, tak to co píšeš logiku má. To mě totiž nenapadlo, já to bral jako "bezrozměrné" číslo/ukazatel.
Stáří NENÍ pro sraby, ale já srab sem. A geront k tomu.
mattonecz
Letec

Příspěvek od mattonecz »

Bohuzel je to odpoved chatgpt coz sem cekal ze prokouknes :)
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
Odpovědět